Grilovaný kozí syr v slaninovom kabáte na rukolovo-pomarančovom šaláte
Na 4 porcie potrebujeme:
600 – 800 g kozieho syra na grilovanie, 16 plátkov údenej slaniny, 100 g rukoly, 100 g baby špenátu, 2 pomaranče, 70 g píniových orechov, 300 g cherry paradajok, balzamikový krémový ocot podľa chuti, 70 g olivového oleja, soľ, čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
1. Kozí syr nakrájame na malé kúsky, ktoré zabalíme do plátkov slaninky. Takto pripravený syr položíme na rozohriatu grilovaciu panvicu a opečieme ich do zlata.
2. V nádobe zmiešame umytý špenát, rukolu, vyfiletovaný pomaranč a pokrájané cherry paradajky.
3. Dochutíme, zľahka premiešame, položíme na pripravené taniere posypeme píniovými orechmi. Na to položíme grilovaný syr.
Vareškov tip: Filetovanie u pomarančov znamená, že ostrým nožíkom vyrežeme dužinu mesiačikov zo šupiek.
Čítajte aj Ľahké prázdninové varenie: Inšpirácia zo StredomoriaVyprážané taštičky s čučoriedkami a tvarohom
Na 4 porcie potrebujeme:
50 g lieskových orechov, 150 g práškového cukru, 500 g čučoriedok, 250 g plnotučného tvarohu, 1 PL kryštálového cukru, 1 balenie lístkového cesta, 350 g oleja na vyprážanie
Postup:
1. Lístkové cesto rozvaľkáme, narežeme na štvorčeky, do ktorých zabalíme tvaroh zmiešaný s cukrom a čučoriedkami.
2. Preložíme na trojuholníky a takto pripravené taštičky vypražíme pomaly do zlata v rozohriatom oleji.
3. Po vytiahnutí z oleja necháme odkvapkať na servítke, posypeme cukrom, opraženými pomletými orechmi a podávame.
Recepty pripravil Ivan Kičovský, šéfkuchár Wellness Hotela Chopok v Demänovskej doline.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Grilovaný losos s bylinkovým maslom na Varecha.sk