Tipy, triky a nápady: Bylinkový olej

Keď si chcete urobiť doma bylinkový olej, potrebujete na to dobre vysušené bylinky. Je to dôležité preto, aby nezačali v oleji plesnivieť.

30.07.2021 11:00
bylinky a olej Foto:
Na sušenie sa hodia napríklad medovka, mäta, šalvia, tymian, majorán alebo rozmarín.
debata

Na sušenie sa hodia napríklad medovka, mäta, šalvia, tymian, majorán alebo rozmarín. Najlepšie je na sušenie použiť metódu, ktorá sa používa odjakživa – bylinky zviazať do kytičiek a zavesiť v suchom chladnom priestore, kde nepreniká priame slnečné žiarenie.

Tipy na omáčky

Na omáčku k mäsu u nás nemáme ten úplne správny výraz, v zahraničí sa väčšinou volá sauce. Základ pre kvalitnú omáčku je vo výpeku z mäsa, ku ktorému ju chceme servírovať. Môžeme do nej pridať trochu opečenej zeleniny (cibuľa, mrkva a zeler). Trochu vína, piva, alebo destilátu jej tiež dodá zaujímavú chuť. Ale aj trochu paradajkového pretlaku či horčice. Len, prosím, nie všetko naraz, vždy len jednu z prísad. Potom stačí všetko dobre rozmixovať, prípadne prepasírovať.

Na knedle a špenát

Ak chcete zlepšiť chuť knedličiek alebo listového špenátu, polejte ich dohneda opraženým tekutým maslom. Získajú veľmi príjemnú arómu a sú lahôdkou pre chuťové bunky.

Na diabetes stredomorskou stravou Čítajte aj Čaro Stredomoria a 7x o olivovom oleji

Zemiaky obohaťte mrkvou

Pečené zemiaky sa dajú robiť v mnohých variáciách. Ponúkame jednu menej tradičnú, ale zato veľmi zdravú. Pomiešajte ich s úplne natenko nakrájanými plátkami mrkvy. Chutí to nielen dobre, vyzerá to pekne, ale jedlo je aj výživovo hodnotnejšie.

Aby mala zelenina farbu

Ak chcete, aby si zelenina uchovala sviežu farbu, treba ju dať na krátko do vriacej vody a hneď potom do ľadovej. Tomuto postupu sa hovorí blanšírovanie. Odporúča sa najmä pri zelenej zelenine – brokolici, fazuľke a listovom špenáte. Ak zeleninu pečiete, poprášte ju kypriacim práškom. Tak zostane jej farba zachovaná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mrkva #triky do kuchyne #tipy #Varecha.sk #omáčky #knedle #magazín Varecha

+ Zdieľanie času s blízkymi posilní vaše šťastie a pohodu.
Dôkladný výskum pred investíciou sa vyplatí...

+ Robte niečo, preto aby sa vám aj naďalej žilo tak dobre ako doteraz.
Neodkladajte v práci niečo, čo môžete...