Čaro Stredomoria a 7x o olivovom oleji

O jedlách, ktoré sa varia v oblasti Stredomoria, sa už desaťročia traduje, že prospievajú zdraviu a predlžujú život. Aj tu sa však stravovacie návyky zmenili, dnes sa hovorí, že zdravšie sa varí v Škandinávii ako v Stredomorí. Takže ak momentálne hovoríme o zdravej stredomorskej kuchyni, tak máme na mysli tú pôvodnú.

26.07.2021 09:00
Na diabetes stredomorskou stravou Foto:
Olivový olej je základnou surovinou kuchyne všetkých krajín Stredomoria.
debata

Čo ju charakterizuje?

  • Pri úprave jedla čo najmenej vyprážania, radšej šetrnejšie spôsoby úpravy.
  • Veľa zeleniny, strukovín a ovocia, samozrejme sezónneho, v tomto majú krajiny okolo Stredozemného mora výhodu, keďže majú čerstvú zeleninu a ovocie od jari do neskorej jesene
  • Pravidelne jedia orechy a rôzne druhy semiačok
  • Veľa kvalitného olivového oleja – denná spotreba by mala byť 4 lyžice na osobu
  • Mliečne výrobky sa jedia najmä fermentované, vo forme jogurtov a fermentovaných nápojov. K tomu ovčí a kozí syr, kravské mlieko pijú málo.
  • Ak mäso, tak najmä rybacie, čo je pri mori pochopiteľné.
  • Z ostatných druhov mäsa najmä hydina, prípadne jahňacina. „Červené“ mäso, ako je hovädzie a bravčové sporadicky.
  • Veľa cesnaku a byliniek
  • Vajce jedno denne, resp. 5–7 týždenne
  • Sladkosti vo forme ako ich poznáme my, vo forme rôznych koláčov a dezertov, sa jedia málo, typickým dezertom je ovocie. Keď už sladké, tak na báze rôznych druhov orechov, medu.
  • K jedlu patrí aj pohár vína, ale zase to netreba preháňať – jeden stačí.

7× o olivovom oleji

  1. Olivový olej je základnou surovinou kuchyne všetkých krajín Stredomoria, ale zďaleka sa nepoužíva len v studenej kuchyni, ako sa u nás traduje
  2. Ak sa v Stredomorí spýtate, či používajú olivový olej aj na varenie, pečenie a fritovanie, odpoveďou je začudovaná otázka: A s čím iným by sme varili?
  3. Najkvalitnejšie olivové oleje (nativ extra) sa môžu do teploty 180 stupňov používať bez obmedzenia
  4. Extra panenský olivový olej znáša najlepšie zo všetkých olejov zahrievanie, nasleduje kokosový olej
  5. Olivový olej dávajte vždy na rozohriatu panvicu a hneď vložte surovinu, ktorú chcete tepelne upravovať
  6. Olivový olej chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, preto sa odporúča dávať si ho (aspoň občas) na chlieb so syrom alebo so salámou namiesto masla. Na Malorke sa táto špecialita volá pa amb oli
  7. Olivový olej obsahuje vitamín E, ktorý pôsobí ako antioxidant a škodí mu slnečné svetlo a teplo. Preto je dôležité skladovať olivový olej v tme a chlade, pokojne aj v chladničke.
cestoviny, žena, hrniec, kuchyňa, špagety Čítajte aj Hostia čakajú na cestoviny, nie cestoviny na hostí! Tipy na ich dokonalú prípravu v skratke

Vyznáte sa? Cestoviny – taliansky poklad

Prázdniny sa začali, a aj keď možno cesty na dovolenky nebudú tento rok také ako inokedy, určite pôjde dosť ľudí napríklad – do Talianska. Možno budú v reštaurácii dumať nad jedálnym lístkom a lúštiť, čo ktorá „pasta“, teda cestoviny, znamená. Lebo – kto sa v tom má vyznať? Lebo hoci cestoviny nájdete v mnohých kuchyniach sveta, predsa len, za ich kráľovstvo považujeme Taliansko, a to najmä pre ich rozmanitosť. Vyrábajú sa tam v ohromujúcom množstve tvarov a Taliani dokonca presne vedia, ktorý typ s ktorou omáčkou „sedí“ najlepšie.

Zásadne rozlišujú medzi vaječnými cestovinami, ktoré pripravujú z múky z mäkkej pšenice a vajec, a cestovinami z tvrdej pšenice a bez vajec. Tie prvé sa nazývajú pasta fresca a robia sa najmä doma, alebo v reštauráciách, podľa potreby. Ale existujú aj malé výrobne a vaječné cestoviny sa aj sušia. Do obchodov a najmä do zahraničia sa vyvážajú sušené cestoviny bez vajec, „pasta secca“, ktoré sa dobre transportujú a majú dlhú trvanlivosť bez straty kvality, čo určite prispieva k ich obľube mimo Talianska.

Taliani ďalej delia cestoviny na krátke „pasta corta“ a dlhé: pasta lunga“. K dlhým patria napríklad špagety a dlhé rúrkové cestoviny. Pasta corta sa vyrábajú v najrozličnejších tvaroch ako krátke rúrky, špirály, ušká, ale tiež k nim patria cestoviny, ktoré sa hodia na plnenie. K obľube cestovín prispieva, samozrejme, aj to, že ich možno kombinovať s omáčkami od výmyslu sveta. Ale pozor: množstvo omáčky treba prispôsobiť tvaru cestovín. Rúrkovité a rôzne otvorené tvary, rovnako ako špirálovité cestoviny vsajú viac omáčky ako napríklad špagety. Ideálne na to, aby čo najviac nasiakli omáčkou, sú napríklad penne rigate, čo sú vlastne duté rúrky s ryhami, takže omáčka sa dostane do ich vnútra aj ju vsajú svojím povrchom. Môžu sa k nim podávať výdatné smotanové aj diétnejšie paradajkové omáčky. Napríklad aj u nás sú známe Penne ala arabbiata, čo sú vlastne cestoviny s pikantnou paradajkovou omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Stredomorie #olivový olej #Varecha.sk #stredomorská strava #sezónna zelenina #magazín Varecha

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....