Jedlá a nápoje, ktoré vás počas leta dokonale osviežia

Studená cola s ľadom patrí k favorizovaným letným nápojom. Ak sa však chcete skutočne osviežiť a vyhnúť sa ešte viac prepotenému tričku, ako máte, radšej ju nepite. Sú omnoho lepšie, spoľahlivejšie, zdravšie aj menej kalorické spôsoby, ako dopriať v lete telu ochladenie.

13.07.2021 13:00
dievča, leto, melon Foto:
Červený melón je skvelá voľba počas letných dní.
debata

Vlažný čaj

Pravdepodobne si všetci milovníci ľadových nápojov budú ťukať na čelo. No len do chvíle, kým toto osvieženie nezažijú na vlastnej koži. Recept s vlažným čajom, ideálne v teplote ľudského tela, poznajú aj v púštnych krajinách, kde majú teploty podstatne vyššie ako v našich zemepisných šírkach. Výhodou je, že telo nedostane šok a nepotrebuje vydávať energiu na zohriatie nápoja vo vašom žalúdku. Možno ste už zistili, že čím viac ľadového vypijete, tým viac ste nakoniec spotení. Skúste lahodný a vlažný čaj. A spoznáte to pravé osvieženie.

Červený melón

Obsahuje 90 – 95 % vody. Výsledkom je, že vás skutočne osvieži a vaše telo napojí. Pritom nejde o nápoj ale jedlo, ktoré vám zaplní aj žalúdok. Počas leta mnohým ani nechutí veľa jedávať. Dôvod je ten, že na spracovanie jedla potrebuje žalúdok opäť využívať energiu a tým sa štartuje proces intenzívneho potenia. Pri červenom melóne to nehrozí. Nebudete unavení, ale príjemne sýty a osviežený. Je to skvelá voľba počas letných dní na olovrant, desiatu a pokojne aj ľahký obed.

Melónová margarita, melón, koktejl, koktail, miešaný drink Čítajte aj Melónová margarita, ktorú počas leta popíja Reese Witherspoon! Tu je recept

Citrusy

V našich zemepisných šírkach sú vnímané ako zimné ovocie a bojovníci proti nachladnutiu. Tento status získali kvôli vitamínom, ale tak trochu aj neprávom. Pretože citrusy telo hlavne ochladzujú, čo pri chrípke a nachladnutí nie je dvakrát príjemné. No počas letných dní ide o zdravý spôsob, ako sa schladiť a dopriať svojmu telu vodu, výživu aj osvieženie v jednom.

Matcha čaj

Pripravený za studena je dokonalým spôsobom, ako sa počas horúceho dňa nakopnúť aj osviežiť. Príjemne chladná voda osvieži ako horská bystrina. Matcha čaj zas dodá telu a potrebnú energiu na to, aby pri vysokých teplotách nepôsobilo malátne. Má mnoho antioxidantov a látku L-Theanín, ktorá navodzuje pocit relaxácie bez ospalosti. Vďaka tomu sa príjemne osviežite na tele aj na duchu. A stačí vám vypiť jednu rozmixovanú šálku matcha čaju.

Kurkuma

Extrémne zdravá a extrémne účinná aj pri extrémnych teplotách. Hlavná látka kurkumín totiž pôsobí na rýchlejší tok krvi. No a to v lete znamená, že čím rýchlejšie bude krv prúdiť, tým sa skôr dostane ochladenie z pokožky do organizmu a vy sa budete cítiť príjemnejšie aj v páľave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osvieženie #matcha #vlažný čaj #letné jedlá #ľadové osvieženie #letné osvieženie

+ Večerajte a raňajkujte niečo ľahšie, budete sa tak celý deň cítiť lepšie.
Nemíňajte všetky peniaze, ktoré sa vám...

+ Pravidelný pohyb je kľúčom k dobrému zdraviu a šťastiu.
Nečakaný príjem prinesie úľavu vašim financiám....