Tipy, triky a nápady: Povera o olivovom oleji

Jedna z najrozšírenejších povier je, že olivový olej nie je vhodný na pečenie a vyprážanie. To však nie je pravda.

11.07.2021 13:00
olivy, olivový olej, Foto:
Kvalitný olivový olej je odolný voči teplu.
debata

Kvalitný olivový olej je odolný voči teplu a možno ho používať ako napríklad slnečnicový. Dôležité je, aby sme s ním pri pečení alebo vyprážaní nešetrili a, samozrejme, treba dávať pozor, aby sa neprepálil. Na rýchle opekanie je vhodné použiť rovnaký pomer oleja a masla.

Tipy na hlávkový šalát

Ak pripravujete hlávkový šalát, je vhodné zmiešať „srdiečka“, teda vnútorné časti šalátu, so zelenými vonkajšími listami – tie totiž obsahujú viac vitamínov a minerálov. Marinádu a dresing ale dávame vždy až tesne pred servírovaním. Zo zeleného šalátu, ktorý nespotrebujeme, môžeme urobiť prílohu k mäsu. Nakrájame ho na tenké prúžky, ponoríme do horúceho masla, vyberieme a zmiešame s varenými fazuľovými strukmi.

avokádo, grilovanie, salsa Čítajte aj Skvelý tip na grilovačku! Pripravte zdravé avokádo na celkom nový spôsob, u hostí zabodujete

Aby sa ryža nelepila

To, či máme, alebo nemáme premývať pred prípravou ryžu, závisí od toho, čo s ňou chceme robiť. Napríklad na rizoto, ktoré má byť krémové, je vhodné ju nepremývať, aby sa z nej nevyplavil škrob. Keď ale chceme mať sypkú ryžu, napríklad ako prílohu, tak ju pre prípravou treba premyť aj niekoľkokrát. Keď chcete rizoto, alebo ryžu trochu ozvláštniť, okrem cibule pridajte aj na malé kocky pokrájané jablká.

Mak trochu inak

U nás sa mak využíva prakticky len do sladkých jedál, výnimkou je posýpka na rožky. Málokto však vie, že modré zrnká dobre harmonizujú aj s pikantnými chuťami. V Indii mak radi kombinujú s curry a tiež ním posýpajú jedlá zo zeleniny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky do kuchyne #ryža #mak #tipy #olivový olej #hlávkový šalát #Varecha.sk #magazín Varecha

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...