Ryby ako ľahké jedlo patria k letu

Ryby sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov, zďaleka nie len ako vyprážané, pečené či grilované. Sú zdravé, ale dlhé desaťročia boli u nás len doménou Vianoc. Aj v tomto prípade zrejme platí, že ponuka ovplyvňuje dopyt. Miest, kde sa dajú kúpiť dobré sladkovodné aj morské ryby, postupne pribúda, čo je dobre, lebo ryby ako ľahké jedlo patria k letu.

10.07.2021 09:00
kalamáre grill, Varecha, ryba, Židek, Riverbank, Foto:
Grilované kalmáre.
debata

Grilované kalmáre

Na 4–6 porcií potrebujeme:

1 kg čerstvých kalmárov, 200 g listov špenátu, 1 cukina, 1 strúčik na jemne nakrájaného cesnaku, soľ, korenie

Gremolata: 4 PL plocholistej petržlenovej vňate nasekanej nadrobno, 1/2 PL nastrúhanej citrónovej kôry, 1/2 PL citrónovej šťavy, 1 rozotretý strúčik cesnaku, 3 PL oleja

Postup:

1. Na gremolatu zmiešame všetky suroviny a uložíme v chladničke.

2. Kalmáre dôkladne očistíme. Najskôr odtrhneme chápadlá aj s hlavou a z vnútra „tuby“ vtiahneme všetko tak, aby zostala čistá. (Keď sa neviete do tuby dostať, tak ju pokojne rozkrojte.) Stiahneme tenkú fialovú blanku a dôkladne prepláchneme studenou vodou. Od chápadiel odkrojíme hlavu a tiež ju opláchneme.

3. Rozpálime 2 panvice – na jednej panvici prudko asi 2–3 minúty opečieme na oleji kalmáre. Na druhej, ideálne v rovnakom čase, na oleji opečieme cesnak, cukinu a nakoniec pridáme špenát.

4. Zeleninu dáme na tanier a pridáme kalmáre. Dôkladne potrieme gremolatou a ihneď podávame.

avokádo, grilovanie, salsa Čítajte aj Skvelý tip na grilovačku! Pripravte zdravé avokádo na celkom nový spôsob, u hostí zabodujete

Sumec s pečenou kapustou, citrónom a orechmi

Na 3 –4 porcie potrebujeme:

600 g sumca, 500 g kapusty, trochu oleja na opečenie

Dresing: 50 ml olivového oleja, 25 g cesnaku, 250 g bieleho jogurtu, 25 g kôpru, soľ, korenie tabasco, citrónová šťava z 1 citróna

Nakladaný citrón: 1 citrón bez chemického postreku, 50 g cukru, 50 g vody, štipka soli

Okrem toho: hrsť vlašských orechov, voda a cukor v pomere 2:1

Postup:

1. Najprv vopred naložíme citrón. Citrónovú kôru bez bielej šupky nakrájame na tenké rezance a z dužiny povykrajujeme segmenty – mesiačiky – tak, aby boli bez blán. Kôru sparíme 3× v horúcej vode. Po každom sparení prepláchneme čistou vodou. Cukor a vodu prevaríme a horúce nalejeme na citrónovú kôru. Necháme vychladnúť a pridáme segmenty. Necháme 3 dni odstáť v izbovej teplote a potom uskladníme v chladničke.

2. Orechy varíme v cukrovom sirupe asi 45 minút. Scedíme, usmažíme v oleji na 160 °C do zlatista, pridáme štipku soli. Kapustu nakrájame na mesiačiky, podlejeme troškou vody a dusíme asi 30 minút. Na dresing dáme všetky suroviny do mixéra a vymixujeme.

3. Potom na panvici opečieme sumca a dáme ho dopiecť do rúry rozohriatej na 160°C asi na 8–10 minút. Sparenú kapustu opečieme na panvici na oleji, potom zmiešame s dresingom, citrónom, posypeme orechmi a podávame k sumcovi.

Recepty pripravil Jaroslav Žídek, šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave.

Video
Pozrite si ako moderátorka a producentka Katarína Jesenská pripravuje tresku s voňavou pikantnou smotanovou omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Varecha.sk #sladkovodné ryby #magazín Varecha #letné jedlá #čerstvé ryby #TV Varecha

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...