Zlé víno nepatrí ani do jedla. Radšej použite víno, ktoré budete potom k jedlu aj piť. Biele víno skvele dochutí omáčky k rybám, cestoviny, risotto a niektoré sorbety. Červené je zase výborné na podliatie a omáčky pri príprave diviny a tmavého mäsa.
Mrazenie mäsa
Mrazenie mäsa má svoje zákonitosti. Napríklad nikdy sa nemá dávať čerstvé mäso na už zmrazené, aj keď je vo vrecúškach. Treba ich oddeliť napríklad drevenou doskou. Keď dávame mäso, ale aj iné veci do mrazničky, mali by sme ich dávať, ak je to možné, ku krajom. Mäso by sme nemali nechávať v mrazničke dlhšie ako pol roka, pričom ryby majú tento čas kratší – 3 až 5 mesiacov. Mastné a nakorenené mäso ešte kratšie – 2 až 3 mesiace.
![cibuľa - červená cibuľa](https://ipravda.sk/res/2013/11/20/thumbs/cibula-cervena-cibula-stvorec.jpg)
Chutné volské oko
Obľúbené vaječné jedlo nazývané u nás volské oko sa najlepšie podarí, ak ho budeme robiť na spenenom masle pri nízkej teplote 3 až 5 minút. Ak chceme prepečený aj žĺtok, treba panvicu prikryť pokrievkou alebo alobalom a nechať ešte chvíľu na malom plameni.
Citrón na kloktanie
Citrón sa nehodí len na dochucovanie rýb, ale aj ako prvá pomoc, ak vám napriek všetkej opatrnosti zostane v hrdle rybia kosť. Odporúča sa kloktať silne koncentrovanou citrónovou limonádou alebo zriedeným octovým roztokom.