Karfiol – zelenina, ktorá vás prekvapí množstvom priaznivých účinkov

Možno práve premýšľate, aké jedlo pripraviť na víkend. Po prečítaní článku sme si takmer istí, že sa aj vo vašom obchode poohliadnete po karfiole. Nejde totiž len o nízkokalorickú, chutnú a ľahko stráviteľnú zeleninu. Karfiol predstavuje plodinu doslova nabitú vitamínmi, ktorá vám dokáže ponaprávať zdravie z každej strany.

05.07.2021 12:00
karfiol Foto:
Karfiol by mal byť pravidelne na jedálnom lístku hlavne u žien po menopauze.
debata

Skvelé jedlo do každej diéty

Ak práve nefandíte nejakému extrémnemu druhu diéty, v rámci ktorej je potrebné vyhýbať sa zelenine, tak karfiol určite oceníte. Má totiž iba 25 kcal na 100 gramov. Je veľmi málo pravdepodobné, že z neho zaznamenáte nárast tukových zásob. Karfiol je preto skvelou voľbou pre každého, kto sa chce zdravo aj diétne stravovať

Skvelý proti srdcovocievnym ochoreniam

Aj v časoch pandémie covidu v úmrtnosti stále vedú srdcovocievne ochorenia. Práve predčasnú smrť kvôli srdcovému zlyhaniu dokáže odvrátiť pravidelná konzumácia karfiolu. Obsahuje totiž vysoké množstvo draslíka, ktorý pomáha udržiavať srdce v zdravej kondícii.

Na regeneráciu tela aj pamäti

Karfiol obsahuje cholín, ktorý podporuje lepší spánok, pohyb svalov, ich regeneráciu po výkone a súčasne pomáha zlepšovať aj pamäť. Hovorí sa, že ovocie a zelenina, ktoré pripomínajú nejaký orgán pôsobia aj priaznivo na jeho činnosť. No a ružička karfiolu je predsa jasný príklad imitácie ľudského mozgu. A to veľa naznačuje.

Jahodové macarons, hotel devín, varecha, Čítajte aj Lákavé prvé ovocie: Jeho chuti sa nič nevyrovná

Zlepšuje kvalitu kostí

Neobsahuje síce množstvo magnézia, ale obsahuje vitamín K, ktorý pomáha magnézium zužitkovať v prospech pevnejších kostí. Karfiol by mal byť pravidelne na jedálnom lístku hlavne u žien po menopauze. Pomôže intenzívne bojovať hlavne voči rozvoju osteoporózy.

Skvelý proti rakovine

Karfiol nedá spávať ani vedcom a hoci je známy na jedálnom lístku ľudí naozaj dlho, neustále prebiehajú štúdie o jeho priaznivých účinkoch. Center For Cancer Prevention Research z New Jersey prišli so zistením, že kombinácia karfiolu a kurkumínu pomáha predchádzať rakovine a dokonca môže zlepšiť nádeje na vyliečenie. Tak prečo s ním váhať? Ak navyše skvele chutí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #karfiol #zdravá strava #cholín #draslík #srdcovo-cievne ochorenia #zdravý jedálniček

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...