Jahodové makrónky
Na 25 kusov potrebujeme:
Makrónky: 210 g práškového cukru, 95 g jemnej mandľovej múky, štipka soli, 3 bielky, 50 g kryštálového cukru, 2 kvapky červeného gélového potravinového farbiva
Jahodová náplň: domáci jahodový džem, 250 g mascarpone, 33% 100 ml smotany, 40 g cukor
Postup:
1. V miske zmiešame práškový cukor s mandľovou múkou a preosejeme. V druhej miske vyšľaháme bielky so soľou a kryštálovým cukrom. Keď je sneh pevný, primiešame aj farbivo. Postupne (po tretinách) prisypeme do vyšľahaného snehu mandľovú zmes.
2. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na papier na pečenie nastriekame rovnaké kolieska s priemerom cca 2 až 2,5 cm. Makrónky necháme zaschnúť, aby sa na dotyk nelepili na prst a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 150 stupňov asi 17 minút. Necháme vychladnúť a odlepíme z papiera na pečenie.
3. Mascarpone, smotanu a cukor vyšľaháme a primiešame 2 lyžice domáceho jahodového džemu. Krém dáme do cukrárenského vrecka a nastriekame na polovicu makróniek. Do stredu dáme trošku jahodového džemu a preložíme druhou polovicou makrónky.
Vareškov tip: Pri pečení makróniek je ideálne si kolieska naznačiť na spodnú stranu papiera na pečenie, prípadne použiť špeciálne silikónové podložky určené na makrónky.
Čítajte aj Majstrovské grilovanie: Čo všetko dať na gril?Višňový sorbet
Na 10 porcií potrebujeme:
800 g višní, 200 g kryštálového cukru, 200 ml vody, 1 PL citrónovej šťavy, 100 g prosorbetu (stabilizátor na zmrzlinu)
Postup:
1. Višne rozvaríme s cukrom a vodou, rozmixujeme.
2. Prilejeme citrónovú šťavu a prosorbet a premixujeme.
3. Necháme odstáť v chladničke 2 hodiny. Potom dáme zmes do zmrzlinovača a pripravíme podľa návodu.
Recepty pripravila Katarína Lešková, šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Nepečený tvarohový dezert na Varecha.sk