Lákavé prvé ovocie: Jeho chuti sa nič nevyrovná

Jahody dnes síce dostať v supermarketoch takmer celý rok, ale tie prvé, z vlastnej záhrady, majú každý rok nezameniteľnú chuť. Nič sa jej nevyrovná. Rovnako ako prvé čerešne a višne, prví poslovia blížiaceho sa leta. Sú vynikajúce „len tak“, keď ich jeme z košíka alebo misky, ale tiež sa z nich dajú robiť výborné dezerty.

21.06.2021 11:00
Jahodové macarons, hotel devín, varecha, Foto:
Jahodové makrónky.
debata

Jahodové makrónky

Na 25 kusov potrebujeme:

Makrónky: 210 g práškového cukru, 95 g jemnej mandľovej múky, štipka soli, 3 bielky, 50 g kryštálového cukru, 2 kvapky červeného gélového potravinového farbiva

Jahodová náplň: domáci jahodový džem, 250 g mascarpone, 33% 100 ml smotany, 40 g cukor

Postup:

1. V miske zmiešame práškový cukor s mandľovou múkou a preosejeme. V druhej miske vyšľaháme bielky so soľou a kryštálovým cukrom. Keď je sneh pevný, primiešame aj farbivo. Postupne (po tretinách) prisypeme do vyšľahaného snehu mandľovú zmes.

2. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na papier na pečenie nastriekame rovnaké kolieska s priemerom cca 2 až 2,5 cm. Makrónky necháme zaschnúť, aby sa na dotyk nelepili na prst a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 150 stupňov asi 17 minút. Necháme vychladnúť a odlepíme z papiera na pečenie.

3. Mascarpone, smotanu a cukor vyšľaháme a primiešame 2 lyžice domáceho jahodového džemu. Krém dáme do cukrárenského vrecka a nastriekame na polovicu makróniek. Do stredu dáme trošku jahodového džemu a preložíme druhou polovicou makrónky.

Vareškov tip: Pri pečení makróniek je ideálne si kolieska naznačiť na spodnú stranu papiera na pečenie, prípadne použiť špeciálne silikónové podložky určené na makrónky.

Grilované rebierka, grilovaná zelenina, varecha, Čítajte aj Majstrovské grilovanie: Čo všetko dať na gril?

Višňový sorbet

Na 10 porcií potrebujeme:

800 g višní, 200 g kryštálového cukru, 200 ml vody, 1 PL citrónovej šťavy, 100 g prosorbetu (stabilizátor na zmrzlinu)

Postup:

1. Višne rozvaríme s cukrom a vodou, rozmixujeme.

2. Prilejeme citrónovú šťavu a prosorbet a premixujeme.

3. Necháme odstáť v chladničke 2 hodiny. Potom dáme zmes do zmrzlinovača a pripravíme podľa návodu.

Recepty pripravila Katarína Lešková, šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave.

Veľmi jednoduchý a rýchly recept na zdravú maškrtu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #jahody #čerešne #Varecha.sk #višne #magazín Varecha #TV Varecha
Flowers

+ Začnite jesť menej a vo večerných hodinách vynechajte pečivo.
Spomeňte si na všetko na čo ste doteraz...

+ Nepanikárte, ste v dobrej kondícii len nestíhate všetko naraz.
Neberte dnešnú situáciu na ľahkú váhu, buďte v...