Jedlá, ktoré zdraví ľudia jedia každý deň. A mali by ste aj vy

Funkčné telo a dobré zdravie nie sú zadarmo. Veľmi vhodnou možnosťou, ako sa však udržať fit je výber vhodného jedla. Každý občas zhreší, skúsi fast food a zhltne zemiakové lupienky. No v hlavnom stravovacom programe nášho dňa by mali mať prednosť potraviny, o ktoré sa vaše zdravie môže oprieť.

17.06.2021 09:00
jedlo, strava, výživa, potraviny, ovocie,... Foto:
Avokádo má viac draslíka ako banán.
debata

Mandle

Tieto orechy sú bohaté na zdravé tuky, vlákninu a bielkoviny. Zároveň majú priam zázračnú schopnosť potláčať žalúdočnú kyselinu. Sú preto ideálnou pochutinou počas dňa. Rovnako skvele chutia. Môžete ich použiť do šalátov, kaše, raňajkových zmesí. Hodia sa prakticky kdekoľvek a každé jedlo si nimi vylepšíte na zdravšie.

Avokádo

Nie je jedno z najlacnejších jedál, ale zato jedno z najdravších. Avokádo má viac draslíka ako banán a je bohaté na zdravé mononenasýtené tuky. Tým podporuje zdravie srdca a ciev. Je prevenciou srdcovocievnych ochorení, ktoré sú žiaľ stále jednotkou v predčasných úmrtiach. Avokádo vám tak môže výrazne pridať na živote.

jahoda, zmrzlina, domáca zmrzlina, jahody Čítajte aj Pár ovocných ingrediencií postačí! A zdravú vegánsku zmrzlinu môžete podávať

Fazuľa

Plná vlákniny. Dá sa pripraviť na sladko, slano aj kyslo. Z fazule môžete mať chutnú tortu, fašírku aj polievku. Alebo si ju vychutnať v šaláte, ako hlavné jedlo aj prílohu. Fazuľa je pritom skvelá na dotankovanie bielkovín. Rovnako pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, zlepšuje hladiny cholesterolu a podporuje zdravie ciev. Strukoviny majú mnoho vlákniny, ktorá je základom dobrého trávenia. Na tanieri by ste ich mali mať aspoň pár ráz do týždňa.

Čierne korenie

Ak máte možnosť, určite si okoreňte deň. Čierne korenie má silné antioxidačné účinky a preto pozitívne vplýva na zdravie. Dodá chuť jedlu a organizmu vitalitu. Čierne korenie je aj antibakteriálne a dokonca pomáha pri chudnutí. Nie je to odtučňovací zázrak, ale stimuluje odbúravanie tukových buniek. V kombinácii so zdravým životným štýlom je ideálny pomocník štíhlej a zdravej línie.

Káva

Kto povedal, že zdravie nemôže byť aj lahôdka? Napríklad taká káva. Okrem toho, že vás povzbudí a je zdravšia ako energetické drinky, tak môže pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení, cukrovky a niektorých druhov rakoviny. Káva je plná antioxidantov, takže veľmi efektívne vychytáva aj voľné radikály. Dokonca sa realizujú výskumy, ktoré sa venujú prevencii Alzheimerovej choroby v súvislosti s kávou. Dve až tri šálky sú zdravou normou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #zdravá výživa #zdravá strava #zdravé jedlo #mandle #vyvážená strava

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...