Majstrovské grilovanie: Čo všetko dať na gril?

S prvými teplejšími dňami sa začína čas, na ktorý sa mnohí celú zimu tešia - grilovačky. Čo dať na gril? Výber je naozaj veľký, fantázii sa (takmer) medze nekladú, na svoje si môžu prísť milovníci mäsa aj vegetariáni. Rovnako dôležitý je ale aj výber príloh, tie môžu aj z bežnej grilovačky urobiť sviatok pre chuťové bunky.

10.06.2021 15:00
Grilované rebierka, grilovaná zelenina, varecha, Foto:
Grilované rebierka s kukuricou a grilovanou zeleninou.
debata

Grilované rebierka s kukuricou a grilovanou zeleninou

Na 5 porcií potrebujeme:

2,5 až 3 kg chudého bravčového rebierka, 2 stredne veľké cukety, 5 predvarených kukuríc, 2 stredne veľké baklažány, 6 banánových cibuliek šalotiek, 5 paradajok, 1 čl čerstvo nasekaného tymianu, soľ, mleté čerstvé čierne korenie, 200 ml olivového oleja, 2–3 kusy žltej cibule, bobkový list, nové korenie, čierne celé korenie

Marináda: 500 g kečupu, 1 PL čerstvého zázvoru, 150 g sedana (stonkového zeleru), 1–2 banánové cibuľky šalotky, 3 strúčiky cesnaku, 4 PL medu, 50 ml olivového oleja, 100 ml pepsikoly , 200 ml 100 % pomarančového džúsu, 200 ml údenej hotovej bbq omáčky (kupovanej)

Postup:

1. Rebierka odblaníme, poprekrajujeme podľa toho, aké máme veľké kusy – tak aby boli primerané na porcie. Do hrnca uložíme rebierka, pridáme cibuľu, cesnak, koreniny, soľ zalejeme vodou a varíme asi 50 minút. Rebierka tak zostanú šťavnaté.

2. Zázvor, sedano, šalotku, cesnak nakrájame nadrobno. Do menšieho hrnca nalejeme olivový olej a pridáme nadrobno pokrájané suroviny. Pražíme asi 5 minút na miernom ohni. Potom pridáme džús, pepsikolu, med, kečup, hotovú bbq omáčku, privedieme do varu a necháme prevrieť na miernom ohni asi 5 minút. Rebierka po uvarení vyberieme na plech a ešte horúce prelievame horúcou marinádou. Necháme vychladnúť a odložíme na 24 hodín na chladné miesto.

3. Baklažán, cuketu, cibuľku nakrájame na kolieska asi 1 cm hrubé, kukuricu prepolíme a paradajky pokrájame na hrubšie asi 1,5– až 2-centimetrové kolieska. Takto pripravenú zeleninu posolíme, polejeme olejom, posypeme posekaným tymianom. Poukladáme na rozpálený gril, opekáme z oboch strán, kým nie je zelenina hotová.

4. Rebierka vyberieme z marinády, dáme na stredne rozpálený gril a z každej strany opekáme pod zakrytým grilom asi 15 minút. Pravidelne otáčame a potierame zvyšnou marinádou, až kým nie sú hotové. Vhodné prílohy sú opečená ciabata, zemiakový chlieb, grilované zemiaky.

varecha trencin, hotel elizabeth, spargla, Čítajte aj Špargľa ako ju nepoznáme. Sezóna sa práve začína

Losos s grilovanou špargľou a cherry paradajkami s kaparovým dipom

Na 5 porcií potrebujeme:

1 kg lososového filetu, 1 kg zelenej špargle, 500 g strapcov cherry paradajok, 150 g kapár v sladkokyslom náleve, 200 g majonézy, 2 PL kyslej smotany, 100 ml olivového oleja, hrubozrnná morská soľ, 150 ml balzamikovej redukcie (dá sa kúpiť), mleté čierne korenie

Postup:

1. Lososa nakrájame na 5 kusov, zelenú špargľu umyjeme a odkrojíme zo spodnej časti asi 2 centimetre. Keď je špargla mladá a tenká, nemusíme ju ošúpať. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom a v miske premiešame, aby sa olej a koreniny dostali všade.

2. Cherry paradajky necháme v strapcoch, oddelíme časti po 5–6 kusov, pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme. Lososa nasolíme, okoreníme a všetko poukladáme na gril: špargľu, lososa aj cherry paradajky. Pri grilovaní otáčame. Špargľu stačí grilovať 5 minút, aby bola chrumkavá, a cherry paradajky máme hotové za 3–4 minútky. Lososa opekáme z oboch strán asi 8 minút, podľa hrúbky.

3. Medzitým nasekáme nadrobno kapary, dáme do misky, pridáme majonézu, kyslú smotanu, mleté čierne korenie a podľa potreby osolíme a dôkladne premiešame. Hotovú špargľu ukladáme na tanier, pokvapkáme balzamikovou redukciou. Hotového lososa so cherry paradajkami uložíme na špargľu a podávame s kaparovým dipom.

Recepty pripravil Peter Holec, šéfkuchár hotela Zochova chata.

Video
Veľmi rýchly recept na prípravu steakov z diviny, ktoré vhodne dopĺňajú fazuľové struky a nasladlá chuť brusníc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #gril #grilovačka #grilovacie náčinie #grilovacie korenie #grilovaná ryba #grilované mäso #grilovaná zelenina

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...