Grilované rebierka s kukuricou a grilovanou zeleninou
Na 5 porcií potrebujeme:
2,5 až 3 kg chudého bravčového rebierka, 2 stredne veľké cukety, 5 predvarených kukuríc, 2 stredne veľké baklažány, 6 banánových cibuliek šalotiek, 5 paradajok, 1 čl čerstvo nasekaného tymianu, soľ, mleté čerstvé čierne korenie, 200 ml olivového oleja, 2–3 kusy žltej cibule, bobkový list, nové korenie, čierne celé korenie
Marináda: 500 g kečupu, 1 PL čerstvého zázvoru, 150 g sedana (stonkového zeleru), 1–2 banánové cibuľky šalotky, 3 strúčiky cesnaku, 4 PL medu, 50 ml olivového oleja, 100 ml pepsikoly , 200 ml 100 % pomarančového džúsu, 200 ml údenej hotovej bbq omáčky (kupovanej)
Postup:
1. Rebierka odblaníme, poprekrajujeme podľa toho, aké máme veľké kusy – tak aby boli primerané na porcie. Do hrnca uložíme rebierka, pridáme cibuľu, cesnak, koreniny, soľ zalejeme vodou a varíme asi 50 minút. Rebierka tak zostanú šťavnaté.
2. Zázvor, sedano, šalotku, cesnak nakrájame nadrobno. Do menšieho hrnca nalejeme olivový olej a pridáme nadrobno pokrájané suroviny. Pražíme asi 5 minút na miernom ohni. Potom pridáme džús, pepsikolu, med, kečup, hotovú bbq omáčku, privedieme do varu a necháme prevrieť na miernom ohni asi 5 minút. Rebierka po uvarení vyberieme na plech a ešte horúce prelievame horúcou marinádou. Necháme vychladnúť a odložíme na 24 hodín na chladné miesto.
3. Baklažán, cuketu, cibuľku nakrájame na kolieska asi 1 cm hrubé, kukuricu prepolíme a paradajky pokrájame na hrubšie asi 1,5– až 2-centimetrové kolieska. Takto pripravenú zeleninu posolíme, polejeme olejom, posypeme posekaným tymianom. Poukladáme na rozpálený gril, opekáme z oboch strán, kým nie je zelenina hotová.
4. Rebierka vyberieme z marinády, dáme na stredne rozpálený gril a z každej strany opekáme pod zakrytým grilom asi 15 minút. Pravidelne otáčame a potierame zvyšnou marinádou, až kým nie sú hotové. Vhodné prílohy sú opečená ciabata, zemiakový chlieb, grilované zemiaky.
Čítajte aj Špargľa ako ju nepoznáme. Sezóna sa práve začínaLosos s grilovanou špargľou a cherry paradajkami s kaparovým dipom
Na 5 porcií potrebujeme:
1 kg lososového filetu, 1 kg zelenej špargle, 500 g strapcov cherry paradajok, 150 g kapár v sladkokyslom náleve, 200 g majonézy, 2 PL kyslej smotany, 100 ml olivového oleja, hrubozrnná morská soľ, 150 ml balzamikovej redukcie (dá sa kúpiť), mleté čierne korenie
Postup:
1. Lososa nakrájame na 5 kusov, zelenú špargľu umyjeme a odkrojíme zo spodnej časti asi 2 centimetre. Keď je špargla mladá a tenká, nemusíme ju ošúpať. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom a v miske premiešame, aby sa olej a koreniny dostali všade.
2. Cherry paradajky necháme v strapcoch, oddelíme časti po 5–6 kusov, pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme. Lososa nasolíme, okoreníme a všetko poukladáme na gril: špargľu, lososa aj cherry paradajky. Pri grilovaní otáčame. Špargľu stačí grilovať 5 minút, aby bola chrumkavá, a cherry paradajky máme hotové za 3–4 minútky. Lososa opekáme z oboch strán asi 8 minút, podľa hrúbky.
3. Medzitým nasekáme nadrobno kapary, dáme do misky, pridáme majonézu, kyslú smotanu, mleté čierne korenie a podľa potreby osolíme a dôkladne premiešame. Hotovú špargľu ukladáme na tanier, pokvapkáme balzamikovou redukciou. Hotového lososa so cherry paradajkami uložíme na špargľu a podávame s kaparovým dipom.
Recepty pripravil Peter Holec, šéfkuchár hotela Zochova chata.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Danielí steak s fazuľovými strukmi a brusnicovou omáčkou na Varecha.sk