Chyba: výber sacharidov ako prílohy
Čo vám prinesú v reštaurácii k vášmu objednanému šalátu? Zväčša niekoľko krajcov opečeného chleba alebo bagety. Doma sa takýmto chybám, v prípade, ak zhadzujete kilá, vyhnite. K šalátu voľte radšej komplexné sacharidy ako je quinoa alebo zeleninu s vysokým obsahom vlákniny, napríklad varené či pečené sladké zemiaky. A aj keď sú krutóny na pohľad peknou ozdobou vášho šalátu – malé kocky sú bohužiaľ stále „iba“ chlebom, hoci v mini formáte.
Čítajte viac Načo vylepšovať niečo, čo je skvelé? Najjednoduchší recept na palacinkyChyba: šalát nezasýti
Váš šalát, aj keď práve chudnete, musí byť bohatý na výživná látky a mal by vás zacýtiť. Pretože šalátové listy sú samé o sebe nudné, môžete byť o čosi viac kreatívnejší. Dobrým zdrojom výživných látok sú napríklad orechy alebo nízkotučné syry ako je feta alebo tvaroh. Celkovo by váš šalát mal mať okolo 400 až 600 kalórií. A tu sú dôvody, prečo: Tí, ktorí majú na tanieri príliš málo kalórií, majú oveľa väčšiu šancu, že neskôr dostanú chuť na jedlo, čo často vedie k prijímaniu obrovského množstva nezdravých kalórií.
Chyba: žiadne proteíny
Hlavná zložka šalátu je, samozrejme, zelená. Ale šalát potrebuje v sebe aj bielkoviny, aby nás zasýtil. Takisto preto, že ak počas chudnutia cvičíme, potrebujeme budovať svaly – a na to kúsky zeleniny nestačia. Prísady ako varené vajcia, chudé mäso a ryby sú obzvlášť žiadanými zložkami šalátu. Ale bielkoviny vieme doplniť medzi šalátové listy aj varenou šošovicou, cícerom či orechmi – ktoré môžu byť „bodkou“ za vašou prípravou zdravého hlavného jedla.Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Šalát z červenej repy podľa Mareka Jastrába na Varecha.sk