Čerstvá špargľa vydrží v chladničke iba pár dní, ale v mrazničke ju môžete skladovať 6 mesiacov. Postup jej zamrazenia je naozaj jednoduchý.

Na zmrazenie použite čo najčerstvejšiu špargľu, ktorá má hladučký povrch a svetlú farbu. Či je špargľa čerstvá, spoznáte podľa toho, že výhonok sa po ohnutí s jemným prasknutím zlomí. Ak sa viac výhonkov trie o seba, mali by vŕzgať.

1. Najskôr je potrebné špargľu dôkladne umyť a vysušiť.
2. Ďalej treba špargľu ošúpať, najlepšie sa to podarí s použitím škrabky. Dajte pozor, aby ste špargľu čistili od špičky nadol, nie opačným smerom. Koniec špargle je zvyčajne drevitý, takže by ste z neho mali odrezať asi dva centimetre. Odrezky nemusíte vyhadzovať, dajú sa použiť pri príprave špargľovej polievky.

3. Na rozdiel od mnohých iných druhov zeleniny môžete špargľu zmraziť bez toho, aby ste ju predtým blanšírovali alebo uvarili. To by spôsobilo, že absorbuje príliš veľa vody a stratí svoju jedinečnú arómu. Namiesto toho môžete špargľu jednoducho vzduchotesne utesniť v mraziacom vrecku alebo plastovej nádobe a vložiť do mrazničky. Takto môžete uchovávať mrazenú špargľu až šesť mesiacov.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zapečená biošpargľa na Carmenete na Varecha.sk