Sladké prekvapenie pre vaše ratolesti: Takto im pripravíte dokonalé cupcakes

Prvého júna už tradične majú svoj deň deti. A niet azda lepšej príležitosti, ako im spríjemniť "deň detí", než to vyskúšať so sladkými pochúťkami. Zdá sa vám, že na ich prípravu je už neskoro? Ani náhodou...

01.06.2021 14:45
Chez Mimi Bakery 1 Foto:
Chutné cupcakes sú dokonalou odmenou ku Dňu detí.
debata

Jednou z odmien k Medzinárodnému dňu detí môžu byť pre vaše menšie (ale určite aj staršie) ratolesti chutné cupcakes. Recept na ne nie je zložitý, no aby ste dosiahli ukážkový výsledok, je dobré dodržiavať aj tie najdôležitejšie malé detaily. Cukrárka Oľga Ceralová radí nasledovné:

  1. Dôležitým bodom je rovnaká teplota surovín, ktoré použijete. Tie, ktoré obvykle máte v chladničke si teda vyberte s predstihom, aby mali izbovú teplotu.
  2. Pri príprave cesta sa riaďte poučkou, že tekuté a suché ingrediencie sa najprv miešajú samostatne, až potom sa zapracúvajú do seba.
  3. Cesto tiež nesmiete miešať príliš, aby ste ho „nepremiešali“, to by sa muffiny nezdvihli a boli tuhé.
  4. Pri pečení rešpektujte vlastnosti vašej rúry, zvyčajne sa však odporúča piecť ich pri teplote 180 stupňov Celzia asi 20 – 25 minút.

Na základné cesto použite 250 g hladkej múky, 100 g cukru, 2 lyžičky prášku na pečenie a pridajte malú štipku soli. Z tekutých ingrediencií si pripravte 2 vajíčka, 200 ml mlieka a 85 g masla.

A ako ozdobiť a ochutiť hotové muffiny (cupcakes)?

Možnosť číslo 1: Šľahačka a mascarpone

Jedným z najobľúbenejších krémov pre zdobenie cupcakes je kombinácia šľahačky a tvarohu (prípadne mascarpone) v pomere 1:1. „Najskôr je potrebné vyšľahať samotnú šľahačkovú smotanu a potom pomaly pridávať tvaroh alebo mascarpone. Najdôležitejšie je šľahať skutočne pomaly, inak vám krém zredne,“ podčiarkuje profesionálna cukrárka Olga Ceralová z Dortisimo.sk.

Možnosť číslo 2: Bielky a maslo

Základný bielkovo-maslový krém predstavuje cukrársku klasiku, ktorú je možné použiť aj na cupcakes. Najskôr uvaríme vodu s cukrom a zvlášť vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom do peny. Samotné bielky vyšľaháme na tuhý sneh a potom do nich postupne vmiešame uvarenú vodu s cukrom. Až na záver sa premiešajú obe hmoty dovedna – bielková a maslová. „Kombináciou bielkov a masla vzniká krém, s ktorým sa dobre pracuje a je možné ho ľubovoľne dochutiť, ale použiť sa dá aj v základnej verzii bez príchutí,“ vysvetľuje Ceralová.

Dobrá rada na záver:
Krém v dobrej konzistencii môžete dochutiť. Prísady pridávajte postupne a pomaly. Okrem vanilky alebo čokolády môžete skúsiť aj redukované ovocie alebo škoricu. V kréme je nevyhnutná prítomnosť tuku, no dopriať si takúto pochúťka raz za čas môžu vaše deti aj vy. Ak má niektoré z vašich ratolestí intoleranciu na laktózu, môže použiť špeciálnu šľahačku bez laktózy a výborný krém sa dá vyrobiť aj z náhradného sladidla tak, aby bol vhodný aj pre diabetikov.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Perníkové muffiny na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #cukrárka #krém #sladké #muffin #cupcakes #poleva

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....