Gurmánsky Deň detí: Tipy pre malých maškrtníkov

Detské oslavy a párty sa momentálne veľmi nekonajú, ale ich čas určite znova príde. Preto sme na Medzinárodný deň detí vybrali niekoľko receptov a tipov pre malých maškrtníkov, ktoré im hádam urobia radosť, sú zdravé a potešia aj tých, ktorí im budú oslavu pripravovať. Sú totiž jednoduché a pri dobrej organizácii práce ich zvládnete všetky do 2,5 hodiny.

01.06.2021 08:00
wrapy, mdd, varecha, magazin varecha, Foto:
Wrapy na detskú oslavu.
debata

Wrapy na detskú oslavu

Na 4 kusy potrebujeme:

4 placky (wrapy) s priemerom 20 cm, hummus (hotový), vegánsky syr (červený čedar), 30 g miešaného šalátu, 1 rajčina, jarný hrášok na dekoráciu, alternatívne „kuracie mäso“

Postup:

1. Wrapy natrieme hummusom, obložíme syrom, kuracím mäsom, miešaným šalátom a plátkami rajčiny.

2. Zvinieme tak, aby plnka nevypadávala – najprv zohneme spodnú stranu placky smerom dovnútra a potom ju opatrne stočíme z jednej strany do rolky.

3. Zatočené dáme zapiecť na gril, aby sa syr vnútri roztiekol a spojil jednotlivé suroviny. Môžeme však servírovať aj vychladnuté. Ozdobíme mladým hráškom.

Sezónny špargľový šalát, Slovenské dobroty Čítajte aj Sezónny špargľový šalát

Sedvič s vegánskou praženicou a klíčkami

Na 15 kusov potrebujeme:

10 kusov vegánskeho sendviča, 1 sójová praženica v črievku (hotový výrobok), polovica uhorky, sójový krém natur, mungo klíčky

Postup:

1. Sendvič nakrájame na plátky, poodkrajujeme kraje a pokrájame na pozdĺžne obdĺžniky.

2. Uhorku očistíme a nakrájame. Sójový krém zmiešame s uhorkou, natrieme na sendvič, na to dáme praženicu a zakryjeme druhou časťou sendviča.

3. Na tanieri alebo tácke posypeme mungo klíčkami.

Prečo majú deti svoj deň

Takisto ako majú svoj deň ženy, matky, otcovia, majú svoj medzinárodný deň aj deti. Ten si pripomínajú v 145 krajinách sveta, ale zaujímavé je, že na rozdiel napríklad od MDŽ sa neslávi všade rovnako. U nás je to 1. júna a je to tak už takmer 60 rokov, od roku 1952. Deň detí bol zavedený preto, aby bol svet upozornený na ich potreby a najmä práva. V rôznych krajinách si ho pripomínajú rôzne – od detských párty s darčekmi až po politické akcie typu demonštrácie.

Slávi sa všade inak

Ako sme spomínali, neexistuje jednotný dátum, kedy sa Deň detí vo svete oslavuje. Vo vyše 40-tich štátoch je to 1. júna. Tak ako u nás si ho pripomínajú v Číne, v USA, stredoeurópskych a východoeurópskych krajinách, štátoch bývalého Sovietskeho zväzu. Zaujímavosťou je, že napríklad v Rakúsku a v Nemecku si Deň detí pripomínajú každoročne 2×. 1. júna ako Medzinárodný deň detí a 20. septembra ako Svetový deň detí.

Prečo bol zvolený za Medzinárodný deň detí práve 1. jún, nie je celkom jasné, Svetový deň detí pripadá na 21. 9. preto, lebo 20. 9. 1954 odporučilo valné zasadnutie OSN zaviesť členským štátom Deň detí.

Okrem Medzinárodného a Svetového dňa detí existuje ešte aj iný dátum – 20. 11., čo je Medzinárodný deň detských práv, ktorý vyhlásila OSN. V tento deň bola schválená v roku 1989 konvencia o detských právach a v mnohých krajinách si Deň detí pripomínajú práve v tento deň.

Najprv len pre chlapcov

V ázijských štátoch má deň detí aj zaujímavé nuansy – v Japonsku bol pôvodne slávený 5. mája ako sviatočný deň len pre chlapcov. Zmenilo sa to až v roku 1948, keď sa rozšíril na oslavu pre všetky deti. 5. mája sa oslavuje aj v Južnej Kórei, ale tam je od roku 1975 oficiálnym štátnym sviatkom. Rodiny v tento deň väčšinou navštevujú spoločne atrakcie pre deti ako zoologické záhrady a zábavné parky. Podobne je to na Taiwane, tu je tiež Deň detí uzákoneným sviatkom a pripadá na 4. apríla. Zaujímavé je, že keď je 4. apríla vo štvrtok, tak sa sviatok presúva na ďalší deň.

Recepty pripravil Michal Prokop, majiteľ bistra a kaviarne Suncafé v Bratislave.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Mliečny rez na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #Deň detí #Varecha.sk #rýchle občerstvenie #magazín Varecha #TV Varecha

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...