Prekvapenia z bryndze: V máji je najlepšia

Bryndza patrí medzi tradičné slovenské syrárske výrobky a traduje sa, že v máji je najlepšia. Patrí medzi potraviny, ktoré buď máte, alebo nemáte radi. Jej použitie v kuchyni je ale oveľa širšie, ako na bryndzové halušky, demikát či nátierku šmirkas. Mnohým jedlám dodá úplne inú, prekvapujúcu chuť.

27.05.2021 13:00
šuhajíci pri panvici, varecha, Košice, bryndza, Foto:
Vyprážané bryndzové pirohy so slaninovou slamou a bylinkovým créme-fraiche.
debata

Vyprážané bryndzové pirohy so slaninovou slamou a bylinkovým créme fraiche

Na 4 porcie potrebujeme:

Cesto: 500 g polohrubej múky, 100 g zemiakov, 1 vajce, 200 ml vlažnej vody, 10 g soli, štipka muškátového orecha

Plnka: 200 g bryndze, 250 g zemiakov, kôpor, pažítka

Okrem toho: 200 g creme fraiche, soľ, čierne korenie, kôra z 1 citróna, kôpor, pažítka, petržlenová vňať, 100 g plátkov slaniny, olej na vyprážanie, bylinkový (zelený) olej

Postup:

1. Zemiaky uvaríme v šupkách a necháme ich vychladiť. Urobíme si cesto: do misky dáme múku, na jemno nastrúhané zemiaky, vlažnú vodu, jedno vajce, muškátový orech a štipku soli. Rukou spracujeme cesto, ktoré necháme chvíľku oddýchnuť.

2. Medzitým, čo cesto oddychuje, si pripravíme plnku vymiešaním bryndze a zvyšku postrúhaných zemiakov. Cesto rozdelíme na dve polovice, aby sa ľahšie vaľkalo. Pri vaľkaní podsýpame múkou. Rozvaľkané cesto povykrajujeme kolieskom alebo pohárom. Zvyšky cesta odložíme, spolu premiesime, vyvaľkáme a tiež povykrajujeme.

3. Z plnky urobíme guľky a na každé koliesko dáme jednu. Cesto uzavrieme formičkou na pirohy, alebo len spojíme okraje vidličkou. Takto pripravené pirohy vychladíme alebo dáme jemne zmraziť.

4. Slaninu si nakrájame na tenučké prúžky a na panvici pomaličky restujeme – takto si pripravíme slaninovú slamu. Do creme fraiche primiešame nasekané bylinky, citrónovú kôru, čierne korenie a soľ.

5. Pirohy opatrne nahádžeme do rozpáleného oleja a vyprážame do zlatista. Servírujeme posypané slaninovou slamou, créme fraiche a zeleným olejom.

varecha trencin, hotel elizabeth, spargla, Čítajte aj Špargľa ako ju nepoznáme. Sezóna sa práve začína

Špenátovo-bryndzové taštičky z lístkového cesta so slaninou

Na 4 porcie potrebujeme:

1 malá cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 250 g špenátu, 150 g bryndze, 100 g prerastenej slaniny, 2 pláty lístkového cesta, 3 vaječné žĺtky

Postup:

1. V suchej panvici/hrnci na miernom plameni „zatiahneme“ (obvaríme) špenát, ktorý potom vymixujeme s bryndzou. Slaninu si nakrájame na malé kocky a začneme na sucho restovať, kým nepustí trocha tuku. Po chvíli pridáme na jemno nakrájanú cibuľu s cesnakom a restujeme do sklovita.

2. Pridáme do vymixovanej bryndze so špenátom a poriadne premiešame, dochutíme soľou a čiernym korením. Rozprestrieme si vyvaľkaný plát lístkového cesta (použijeme kupované), vyrežeme rovnomerné tvary štvorcov, ale okraje plátu si necháme voľné. Do stredov kociek dáme cca polievkovú lyžicu bryndzovej zmesi, boky potrieme vodou, na plnku môžeme dať ešte kúsky slaniny.

3. Z vyrezaných zvyškov okrajov oblepíme štvorec dookola. To zaručí, že boky pekne vyrastú a bryndzová zmes nám nevytečie. Cesto potrieme vaječným žĺtkom a pečieme pri 200°C cca 20–25 minút.

Recepty pripravili Šuhajíci pri panvici – František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Bryndzový koláč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #bryndza #Varecha.sk #magazín Varecha #TV Varecha

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...