Vyprážané bryndzové pirohy so slaninovou slamou a bylinkovým créme fraiche
Na 4 porcie potrebujeme:
Cesto: 500 g polohrubej múky, 100 g zemiakov, 1 vajce, 200 ml vlažnej vody, 10 g soli, štipka muškátového orecha
Plnka: 200 g bryndze, 250 g zemiakov, kôpor, pažítka
Okrem toho: 200 g creme fraiche, soľ, čierne korenie, kôra z 1 citróna, kôpor, pažítka, petržlenová vňať, 100 g plátkov slaniny, olej na vyprážanie, bylinkový (zelený) olej
Postup:
1. Zemiaky uvaríme v šupkách a necháme ich vychladiť. Urobíme si cesto: do misky dáme múku, na jemno nastrúhané zemiaky, vlažnú vodu, jedno vajce, muškátový orech a štipku soli. Rukou spracujeme cesto, ktoré necháme chvíľku oddýchnuť.
2. Medzitým, čo cesto oddychuje, si pripravíme plnku vymiešaním bryndze a zvyšku postrúhaných zemiakov. Cesto rozdelíme na dve polovice, aby sa ľahšie vaľkalo. Pri vaľkaní podsýpame múkou. Rozvaľkané cesto povykrajujeme kolieskom alebo pohárom. Zvyšky cesta odložíme, spolu premiesime, vyvaľkáme a tiež povykrajujeme.
3. Z plnky urobíme guľky a na každé koliesko dáme jednu. Cesto uzavrieme formičkou na pirohy, alebo len spojíme okraje vidličkou. Takto pripravené pirohy vychladíme alebo dáme jemne zmraziť.
4. Slaninu si nakrájame na tenučké prúžky a na panvici pomaličky restujeme – takto si pripravíme slaninovú slamu. Do creme fraiche primiešame nasekané bylinky, citrónovú kôru, čierne korenie a soľ.
5. Pirohy opatrne nahádžeme do rozpáleného oleja a vyprážame do zlatista. Servírujeme posypané slaninovou slamou, créme fraiche a zeleným olejom.
Čítajte aj Špargľa ako ju nepoznáme. Sezóna sa práve začínaŠpenátovo-bryndzové taštičky z lístkového cesta so slaninou
Na 4 porcie potrebujeme:
1 malá cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 250 g špenátu, 150 g bryndze, 100 g prerastenej slaniny, 2 pláty lístkového cesta, 3 vaječné žĺtky
Postup:
1. V suchej panvici/hrnci na miernom plameni „zatiahneme“ (obvaríme) špenát, ktorý potom vymixujeme s bryndzou. Slaninu si nakrájame na malé kocky a začneme na sucho restovať, kým nepustí trocha tuku. Po chvíli pridáme na jemno nakrájanú cibuľu s cesnakom a restujeme do sklovita.
2. Pridáme do vymixovanej bryndze so špenátom a poriadne premiešame, dochutíme soľou a čiernym korením. Rozprestrieme si vyvaľkaný plát lístkového cesta (použijeme kupované), vyrežeme rovnomerné tvary štvorcov, ale okraje plátu si necháme voľné. Do stredov kociek dáme cca polievkovú lyžicu bryndzovej zmesi, boky potrieme vodou, na plnku môžeme dať ešte kúsky slaniny.
3. Z vyrezaných zvyškov okrajov oblepíme štvorec dookola. To zaručí, že boky pekne vyrastú a bryndzová zmes nám nevytečie. Cesto potrieme vaječným žĺtkom a pečieme pri 200°C cca 20–25 minút.
Recepty pripravili Šuhajíci pri panvici – František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Bryndzový koláč na Varecha.sk