Špargľový tart s bryndzou a tymianom
Na 4 porcie potrebujeme:
200 g špaldovej múky, 100 g masla, žĺtok, soľ, čierne korenie, 200 g špargle, 100 g bryndze, 3 vajcia, 250 ml smotany na šľahanie (33%), 50 g hladkej múky,
Postup:
1. Zo špaldovej múky, studeného masla, žĺtka a soli vypracujeme cesto, ktoré necháme 10 minút postáť v chladničke. Potom ho rozvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie na priemer cca 26 cm.
2. Pomocou papiera cesto prenesieme do formy, kde ho vyklopíme a rukami vytvarujeme tak, aby okraje mali na výšku cca 1,5 cm. Cesto popicháme vidličkou a opäť naň položíme papier na pečenie, ktorý zasypeme surovou fazuľou (slúži ako ťažidlo a zabezpečí, že cesto nenarastie). Korpus spolu s fazuľou predpekáme na 180 stupňoch 10–15 minút.
3. Bryndzu, vajíčka, smotanu rozmixujeme dohladka, pridáme soľ a korenie a primiešame hladkú múku. Plnku vylejeme na predpečený korpus, navrch poukladáme očistenú špargľu a nasekaný tymian, vložíme do vopred predhriatej rúry na 180 °C a pečieme 30 minút dozlatista. Po vychladnutí krájame.
Čítajte aj Už ste jedli letné pesto? Nie? Takto ho namiešate, so špagetami chutí neskutočneŠpargľová omeleta s parmezánom a čerstvými bylinkami
Na 4 porcie potrebujeme:
12 vajec, 200 ml 33% smotany na šľahanie, 100 g parmezánu, 150¤g masla, 250 g zelenej špargle, soľ, čierne korenie, hrsť čerstvých byliniek (petržlenová vňať, koriander, pažítka, tymian), bazalkové pesto, ľubovoľné semiačka na dochutenie
Postup:
1. Očistenú špargľu krátko orestujeme na masle, pridáme vyšľahané vajíčka so smotanou, dochutené soľou a korením. V tejto fáze prípravy máme panvicu na vysoký stupeň ohrevu, a vareškou nadvihujeme omeletu zo strán do stredu, tak, aby zvýšila svoj objem.
2. Keď je omeleta zatiahnutá, znížime intenzitu ohrevu na minimum, zasypeme nastrúhaným parmezánom a čerstvými bylinkami a omeletu zrolujeme prípadne preložíme.
3. Po preložení je omeleta hotová a pripravená na servírovanie. Pri prekrajovaní by sa mal syr naťahovať. Dozdobíme bazalkovým pestom a opečenými semiačkami.
Vareškov tip: Semiačka sa rovnomernejšie opečú v rúre pri 160 °C cca 10 minút.
Recepty pripravil Lukáš Kováčik, šéfkuchár hotela Elizabeth v Trenčíne.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zapečená biošpargľa na Carmenete na Varecha.sk