Jedlá, ktoré pomôžu prirodzene znížiť krvný tlak

Vysoký tlak nebolí, neštípe, roky môže ničiť vaše telo a vy si to ani nevšimnete. Následky sú však naozaj vážne, často smrteľné. Preto ak máte diagnózu hypertenzie, prídu vám vhod plodiny, ktoré pomôžu dostať tlak pod kontrolu. A ešte si aj pochutíte.

12.05.2021 15:00
srdce, tlak, fibrilácia, výživa, zelenina,... Foto:
Tieto druhy ovocia sú totiž plné antioxidantov.
debata

Citrusy

Citrusové plody ako grapefruit, pomaranč a citrón, môžu mať významné postavenie pri znižovaní krvného tlaku. Sú nabité vitamínmi, minerálmi a rastlinnými zlúčeninami, ktoré udržiavajú srdce zdravé a v dobrej kondícii. Tým samozrejme regulujú aj vysoký krvný tlak a znižujú riziko úmrtia na srdcovocievne ochorenia. Päťmesačná štúdia dokonca potvrdila priaznivý efekt pomarančového a grapefruitového džúsu na pokles tlaku krvi.

Tekvicové semienka

Prirodzene nepražené a nesolené. Sú totiž koncentrovaným balíčkom látok, ktoré vám odporučí každý lekár na zníženie tlaku krvi. Majú značný podiel horčíka, draslíka a hlavne arginínu. Aminokyseliny potrebnej na výrobu oxidu dusnatého, ktorý je nevyhnutný pre relaxáciu krvných ciev a zníženie krvného tlaku.

med, medovina Čítajte aj Med pomôže s menštruáciou, do diéty sa však hodí menej

Bobuľové ovocie

Čučoriedky, maliny, arónia, ríbezle, ale aj jahody sú plodiny, ktoré chutia a dokážu prispieť k zníženiu tlaku. Tieto druhy ovocia sú totiž plné antioxidantov, ktoré majú schopnosť znižovať rizikové faktory srdcových chorôb, ako je práve aj vysoký krvný tlak.

Mrkva

Mrkva sa považuje ako super potravina na oči. Ale jej miesto je aj pri záchrane srdca. Obsahuje vysoké množstvo fenolových zlúčenín, ktoré pomáhajú uvoľniť krvné cievy a znižujú zápal v tele. Aj ten skrytý. Výsledkom je zníženie krvného tlaku. Konzumovať ju môžete surovú alebo varenú, pozitívne účinky na naše cievy si zachová pri akejkoľvek forme prípravy.

Brokolica

Nabitá je antioxidantmi, ktoré môžu prispieť k zníženiu krvného tlaku a zlepšeniu funkcie krvných ciev. Štúdia, ktorá zozbierala údaje od 187 453 ľudí, zistila, že konzumenti štyroch alebo viacerých porcií brokolice týždenne, mali nižšie riziko vysokého krvného tlaku v porovnaní s tými, ktorí brokolicu ochutnali len raz mesačne. Takže určite dobrý tip na obed.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravá strava #brokolica #krvný tlak #mrkva #hypertenzia #citrusy #tlak krvi #tekvicové semená

+ Nezabúdajte na pravidelný príjem vitamínov, kľudne aj v podobe liekov.
Nechýba vám nadšenie ani tvorivosť,...

+ Preventívne prehliadky u lekára vám pomôžu odhaliť skryté problémy.
Najlepšie bude, ak sa spoľahnete sama na...