- Na varenie cestovín potrebujete veľký hrniec! Mierka – 1 liter vody na 100 gramov cestovín.
- Vo vode na cestoviny by malo byť dostatok soli – 1 čajová lyžička na liter vody.
- Najrýchlejší spôsob varenia vody je v kanvici – to nielen šetrí čas, ale aj energiu! Nalejte vriacu vodu do hrnca a dochuťte soľou.

- Len žiaden olej! Kvôli nemu potom budú cestoviny horšie „držať“ omáčku.
- Cestoviny do vody pridávajte, až keď je vriaca.
- Ak špagety vyčnievajú z vody, pomocou vidličky ich jemne stlačte pod vodu, len čo trochu zmäknú.
- Na hrniec na cestoviny nedávajte pokrievku na pevno – vo vode sa potom môžu mierne prevariť.
- Aby sa cestoviny nezlepili, občas ich premiešajte.
- Omáčka musí byť hotová skôr než cestoviny – omáčka sa môže ohriať bez akejkoľvek straty na chuti, cestoviny musia byť čerstvé.

- Cestoviny po uvarení neoplachujte – tým sa z cestovín zmyje škrob a omáčka sa už nebude na ne správne lepiť.
- Cestoviny po ich dovarení nenechávajte v sitku ani minútu. Voda, ktorá je na cestovinách, sa v sitku odparí, zvyškový škrob spôsobí, že sa cestoviny zlepia.
- A talianska múdrosť na záver – hostia čakajú na svoje cestoviny, nie cestoviny na hostí.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Špagety Bolognese podľa René Štúra na Varecha.sk