Spirulina. Riasa, ktorá prináša nielen výživu, ale aj krásu

Sladkovodná riasa spirulina sa radí k takzvaným super potravinám. Obsahuje komplexné bielkoviny, množstvo enzýmov, vitamínov, minerálnych látok, ale neoplatí sa ju len jesť. Ako prospieva zdraviu, tak sa ukazuje, že podporuje aj krásu.

11.05.2021 11:00
žena, krásna žena, pleť, pokožka, staroslitivoť Foto:
Spirulina pomáha kráse dvojfázovo.
debata

Podpora z viacerých strán

Potenciál spiruliny pre krajší a mladší vzhľad sa stáva v poslednej dobe jednou z ústredných tém skúmania pozitív tejto riasy. Kráse pritom pomáha dvojfázovo. Stav našich čriev totiž vplýva aj na stav pokožky. Riasa aktívne zlepšuje trávenie a mikrobióm v našich črevách. Dokonca znižuje zápal. Skrytý zápal pritom často stojí za zlou pleťou. Prvá forma na podporu krásy je teda vylepšenie toho, čo sa deje vo vašej tráviacej sústave.

Do dobrej formy aj vo vyššom veku

Zaujímavé je, že vďaka spiruline sa môžete udržať dlhšie mladým. Minimálne zjavom. Štúdia z roku 2017, realizovaná na myšiach, zistila, že spirulina môže počas procesu starnutia zachovať zdravé črevné baktérie. To znamená zdravší a mladší tráviaci systém. Výsledkom je, že ani pokožka nebude vykazovať také známky opotrebovania ča­som.

med, medovina Čítajte aj Med pomôže s menštruáciou, do diéty sa však hodí menej

Antioxidantami proti starnutiu

Antioxidanty zohrávajú kľúčovú rolu vo vychytávaní voľných radikálov, ktoré spôsobujú v našom tele degeneratívne zmeny. Od starnutia až po vznik rakovinových buniek. Spirulina má však dobré správy. „Spirulina bojuje proti voľným radikálom a preto môže zabrániť poškodeniu pokožky, ktoré vedie k hlbokým vráskam,“ hovorí dietologička Amy Shapiro.

Ideálna ako pleťová maska

Zatiaľ nie je veľa vedeckých štúdií o tom, či masky zo spiruliny pomáhajú zlepšiť stav pleti. No začínajú sa množiť. Štúdia z roku 2020 naznačuje, že aplikácia krému obsahujúceho spirulinu zlepšuje liečbu akné. Sú za tým hlavne protizápalové a antioxidačné vlastnosti.

Obklad z riasy pritom dokáže vyživiť pleť, dodá jej zdraviu prospešné látky, dokonca môže stlmiť zápal a tvorbu vrások. Preto pleťová maska určite neuškodí. Dokonca si ju viete vyrobiť aj doma. Stačí iba:

  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 polievková lyžica spiruliny
  • 1 lyžička oleja.

Premiešate, natriete na tvár a necháte pôsobiť 15 minút. Následne umyjete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #trávenie #pleť #pleťová maska #antioxidanty #mikrobióm #spirulina

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...