Medvedí cesnak sa dá v lese pomýliť s touto bylinou! Zámena môže znamenať smrť

Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Bohužiaľ, byliny zbierajú aj ľudia, ktorí sa v nich vôbec nevyznajú. Môže ich to stáť život.

06.05.2021 09:00
debata (1)

Lahodné pokrmy, ktoré sa z medvedieho cesnaku dajú pripraviť, lákajú do lesa na jeho zber aj tých, ktorí sa v bylinách veľmi nevyznajú. To sa môže stať ľuďom osudným. Tragický prípad sa aktuálne stal v Bavorsku, ako informuje agentúra DPA.

Medvedí cesnak - pri jeho zbere si nechajte... Foto: SHUTTERSTOCK
medvedí cesnak Medvedí cesnak - pri jeho zbere si nechajte poradiť od tých, ktorí sa v bylinách vyznajú.

Muž v Bavorsku zomrel potom, čo si prudko jedovatú jesienku obyčajnú pomýlil s medvedím cesnakom. Koncom apríla si z rastliny pripravil omáčku, po ktorej sa mu urobilo zle a skončil v nemocnici, kde otrave podľahol.

Jesienka obyčajná (Colchicum autumnale) - na... Foto: SHUTTERSTOCK
Jesienka obyčajná Jesienka obyčajná (Colchicum autumnale) - na jar zo zeme vyrastajú tmavozelené, čiarkovito kopijovité šťavnaté listy.

Muž z okresu Freising dal do omáčky jesienku, zjedol z nej však len niekoľko lyžíc, pretože mu pripadala horká. Aj to však stačilo na smrteľnú otravu, uviedol policajný hovorca. Posudok toxikologického informačného strediska pri Technickej univerzite v Mníchove potvrdil, že muž sa otrávil jesienkou obyčajnou.

Jesienka obyčajná (Colchicum autumnale) - na... Foto: SHUTTERSTOCK
Jesienka obyčajná Jesienka obyčajná (Colchicum autumnale) - na jeseň má fialové kvety.

„Medvedí cesnak sa často vyskytuje na rovnakých miestach ako jesienka, preto je ľahké si listy pomýliť,“ uviedol toxikológ Florian Eyer. Dodal však, že tak ťažké prípady, keď otrava končí smrťou, sú zriedkavé. DPA napísala, že otráv rastlinami počas pandémie covidu-19, kedy ľudia častejšie ako v minulosti trávia voľný čas v prírode, pribudlo. Byliny zbierajú aj tí, ktorí sa v nich poriadne nevyznajú.

Špenát z medvedieho cesnaku, špenát, cesnak Čítajte viac Medvedí cesnak si pripravte na spôsob pesta či špenátu

Jesienka obyčajná (Colchicum autumnale), ktorej sa zvykne hovoriť aj jasienka lúčna, ocún, naháč či zimozvesť má bledofialové kvety, ktoré vyrastajú na jeseň. Na jar však zo zeme vyrastajú tmavozelené, čiarkovito kopijovité šťavnaté listy. Listy bývajú dlhé aj 30 cm a široké 4 cm. V strede byle medzi listami sa nachádza plod – tobolka. Ak list požmolíte v rukách, absentuje typická cesnaková vôňa. Otrava sa prejavuje o dve až päť hodín tráviacimi ťažkosťami, poruchami obehovej sústavy a v ojedinelých prípadoch nastáva smrť.

Pri medveďom cesnaku (Allium ursinum) má každý list vlastnú stopku a v zemi vlastnú cibuľku (na rozdiel od jesienky), listy sú veľké asi 10 centimetrov. Listy sú jemnejšie než tie u jesienky, ak do nich jemne zahryznete, chutia po cesnaku.

Video
Ukážeme vám, že variť zdravo a chutne sa dá bez toho, aby ste za sporákom strávili polovicu dňa. Skúste to s nami, je to jednoduché!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #otrava #medvedí cesnak #byliny

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...