Med pomôže s menštruáciou, do diéty sa však hodí menej

Výživová bomba, ktorá podporuje zdravie nežnejšej polovičky ľudstva na všetkých frontoch. Hoci ide výlučne o potravinu nabitú menej škodlivým cukrom, pochváliť sa môže najmä celou škálou vitamínov a minerálnych látok. Vraví sa, že má vyše dvadsať látok, ktoré sa nachádzajú aj v ľudskej krvi.

02.05.2021 10:00
med, medovina Foto:
Med je kvalitnou zásobárňou vitamínu C a vitamínov radu B.
debata

Vyhráva súboj s cukrom

Netreba si nahovárať, že chutný produkt včiel patrí k menej energetickým jedlám. Približne 20 gramov tejto suroviny, čo je asi poldruha polievkovej lyžice, má približne 60 kilokalórií. Väčšina tejto energie pochádza práve zo sacharidov. Tvoria ich v rovnakom pomere jednoduché cukry glukóza a fruktóza, ktoré menej zaťažujú ľudský organizmus. Cukry patria k základným makroživinám podobne ako bielkoviny a tuky. V mede nájdeme iba stopové prvky proteínov a žiaden tuk. Zvyšok obsahu tvorí voda. V porovnaní s klasickým bielym cukrom (sacharózou) má však výrazne nižší glykemický index, čo je dôležité najmä na udržanie stabilnej hladiny cukru v krvi.

Blysne sa vitamínmi i minerálmi

Med je kvalitnou zásobárňou vitamínu C a vitamínov radu B. Prvá spomínaná mikroživina podporuje imunitný systém a chráni telo pred útokmi vírusov a baktérií. Vitamíny zo skupiny B pomáhajú zlepšovať metabolizmus tukov a sacharidov. Rovnako prispievajú k zdravému fungovaniu nervovej sústavy a zlepšujú celkový stav pokožky. Pokiaľ si pravidelne pochutnávate na tejto sladkej maškrte, nemusíte príliš často siahať po výživových doplnkoch. Med obsahuje minerály vápnik, železo, zinok. Tieto látky sa dostávajú z pôdy do rastlín a z nich do nektáru, ktoré sú krmivom pre včely. Hovorí sa, že tmavšie druhy medu majú viac minerálnych látok ako tie svetlejšie. Vápnik je dôležitý pre ženy pri ochrane pred rednutím kostí. Železo je potrebné v čase menštruácie pri vyššej strate krvi. Meď a zinok posilňujú prirodzený obranný štít tela proti rôznym infekciám.

Žalúdok si ho pochvaľuje

Zmeny počasia so sebou prinášajú viaceré zdravotné problémy, kýchanie a kašľanie nevynímajúc. Viaceré štúdie zhodne tvrdia, že účinky medu pri liečbe kašľa sú dokonca na úrovni niektorých voľne predajných liekov. Okrem toho má pozitívny vplyv aj na tráviaci systém. Pomerne rýchlo zmierňuje príznaky dráždivého čreva. V prípade, že sa užíva nalačno, dokáže tlmiť hnačku a zápchu.

susienky, cookies, varecha Čítajte aj Zvyšky čokolády 10 x inak

Poteší aj mužskú plodnosť

Materská kašička je jeden z produktov včiel a teší sa najmä obľube žien. Pomáha upokojovať predmenštruačný syndróm (PMS) a u starších žien aj príznaky menopauzy. Účinné antioxidanty znižujú oxidačné poškodenie tela voľnými radikálmi. Oxidačný stres môže spôsobovať starnutie vaječníkov. Zaujímavé sú aj výsledky výskumov, podľa ktorých med prináša v oblasti reprodukčného zdravia viacero benefitov aj pre mužskú časť populácie. Podpisuje sa totiž pod zlepšenie kvality spermií a ich pohyblivosti.

Bojuje proti akné

Hojenie rán či jaziev má na starosti propolis, tiež známy ako včelí tmel. Ide o zmes látok, ktorej polovicu tvorí živica, ďalej sa v ňom nachádza vosk, éterické oleje, pele a ďalšie organické zlúčeniny. Propolis si dokáže poradiť s voľnými radikálmi a podporuje syntézu kolagénu. Táto spomínaná bielkovina je kľúčová nielen pri hojení rán, zlepšení pokožky, ale zmierňuje aj vredy na diabetickej nohe. Niektoré dámy ocenia aj jeho pozitívne účinky proti akné.

Nie je však nadovšetko

Spomenúť treba aj niektoré negatívne stránky medu. Keďže obsahuje pele, môže spôsobovať problémy alergikom. Americká pediatrická spoločnosť preto odporúča, aby rodičia nepodávali túto potravinu deťom počas prvého roka života. Vedci však varujú, že med nie je určený na častú konzumáciu u diabetikov a nepomôže ani pri diéte. Vzhľadom na vysoké množstvo sacharidov zvyšuje hladinu glukózy v krvi a zvyšuje celkový kalorický príjem.

Rady pri pečení: Výmena medu za cukor

Med sa skladuje pri izbovej teplote, aby sa predišlo jeho kryštalizácii a zmenám farby. Pokiaľ je vhodne uzavretý, vydrží aj viac ako dva roky. Pri používaní tejto pochúťky pri pečení ako náhrady za cukor je vhodné mať na pamäti zopár základných pravidiel. Med má silnejšiu a výraznejšiu chuť ako cukor, je kyslejší a, samozrejme, má aj inú hustotu a viskozitu. Na každú šálku cukru, ktorú chceme zameniť za med použijeme polovicu až tri štvrtiny šálky medu. Znamená to, že medu pridávame do koláčov namiesto cukru o štvrtinu menej. Keďže med je hustý a ťažký, do koláčov treba pridať viac kypriaceho prášku. Koláče s obsahom medu sa majú piecť pri o trochu nižšej teplote, ako keď sa do nich pridáva cukor.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Medové rezy na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #vitamíny #akné #med #minerály #cukor #materská kašička

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...