Čokoládové profiterolky
Na 60 jednohubiek potrebujeme:
Cesto: 120 ml vody, 120 g masla, štipka soli, 1 čl cukru, 120 g múky, 4–5 vajec
Krém: 400 ml šľahačky, 100 g horkej čokolády, 100 g mliečnej čokolády, 2 PL cukru
Na ozdobu: tmavá čokoláda, biela čokoláda, ruby čokoláda
Postup:
1. Najprv pripravíme odpaľované cesto. Do nádoby dáme vodu, maslo, cukor a soľ a začneme zohrievať. Keď sa maslo roztopí, pridáme múku a miešame dovtedy, kým sa zmes nezačne oddeľovať od hrnca. Preložíme do misy a keď trochu vychladne, po jednom primiešavame vajíčka. Cesto je vtedy dobré, ak sa naťahuje medzi dvoma prstami. Naplníme do vrecúška.
2. Na plech dáme papier na pečenie. Vytláčame malé kopčeky, ktorých povrch postláčame mokrým prstom. Rúru predhrejeme na 210 °C. Pečieme 15 minút. Potom znížime teplotu na 160 °C a ďalších 10 minút sušíme malé profiterolky.
3. Kým chladnú, pripravíme krém. Dva druhy čokolády roztopíme a pridáme k vyšľahanej šľahačke. Krém dáme do vrecúška a malým otvorom vtlačíme do profiteroliek. Druhý deň namáčame do čokolády a zdobíme čokoládovými perličkami alebo sušenými malinami.
Vareškov tip: Kopčeky cesta pred pečením posprejujeme vodou, ktorá sa pri pečení zmení na paru.

Schwarzwaldská torta
Na 8 ks potrebujeme:
Cesto: 6 vajec, 6 PL cukru, 6 PL hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 100 g horkej čokolády, 70 g masla, 1 PL kakaa
Krém: 250 g mascarpone, 250 ml šľahačky, 2 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor, višňový kompót (750 g), 2 čl kukuričného škrobu
Ganache: 100 ml šľahačky, 100 g horkej čokolády
Postup:
1. Scedíme kompót. Šťavu zahustíme dvoma lyžičkami škrobu, povaríme. Pridáme višne a necháme vychladnúť.
2. Pripravíme korpus: roztopíme čokoládu, vaječné bielky vyšľaháme. V druhej nádobe vymiešame maslo s cukrom do penista, pridáme žĺtky a dobre vymiešame. Pridáme čokoládu, múku, kakao, prášok do pečiva a opatrne zmiešame so snehom z bielkov. Nalejeme do dvoch foriem s priemerom 18 cm a pečieme pri 180 °C 25 minút.
3. Po vychladnutí obidva korpusy rozpolíme. Pripravíme krém: mascarpone, cukor, vanilkový cukor a šľahačku vyšľaháme na tuhý krém, ktorým naplníme tortu. Pomocou vrecúška biely krém natlačíme vždy na okraj plátu a stred vyplníme višňami. Pokračujeme s ďalšími plátmi. Zvyšným krémom potrieme boky torty. Tortu zdobíme polevou ganache, ktorú si urobíme tak, že uvarenú šľahačku nalejeme na kúsky polámanej čokolády a premiešame. Potom posypeme čokoládovými hoblinkami.
Recepty pripravila Annamária Wurster-Nagy, šéfcukrárka Castel Mierovo Pension & Restaurant.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Parížske rožky na Varecha.sk