Jarný poklad z lesa: Medvedí cesnak aj inak ako pesto

Apríl je v našich lesoch jedinečný – na mnohých miestach rozvoniava práve a len v tomto období medvedí cesnak. Jeho využitie v gastronómii je široké, zďaleka sa nekončí len populárnym pestom. Niektoré z receptov vám ponúkame. A k nim ešte niekoľko inšpirácií z ďalších jarných surovín.

24.04.2021 10:00
varecha, jarne veci, rastislav krampl, Foto:
Chlieb s nátierkou z medvedieho cesnaku a jarných byliniek.
debata

Chlieb s nátierkou z medvedieho cesnaku a jarných byliniek

Na 4 porcie potrebujeme:

4 krajce obľúbeného chleba, trochu tuku na opečenie, 100 g bryndze, 100 g smotanovej termizovanej nátierky, soľ, mleté korenie na ochutenie, 1 PL pasty z medvedieho cesnaku, bylinky podľa chuti a dostupnosti (petržlenová vňať, pažítka, žerucha, kôpor), mikrobylinky,

Postup:

1. Bryndzu a nátierku spojíme s pastou z medvedieho cesnaku, ochutíme soľou a korením a pridáme cca polovicu byliniek.

2. Nátierku rozdelíme na opečené plátky chleba a posypeme ostatnými bylinkami.

šuhajíci pri panvici, varecha, Košice, zelená jar, Čítajte viac Jar v kuchyni je zelená

Špenátový šalát s avokádom a sezamom

Na 4 porcie potrebujeme:

250 g baby špenátových listov, 8 cherry paradajok, 10 čiernych maslových olív, 1 zrelé avokádo, kôpor-špičky, soľ, biele mleté korenie, 2 PL jablčného kvasného octu, 3 PL olivového oleja Extra Virgin, 1 PL sezamových semienok,

Postup:

1. Špenátové listy prepláchneme studenou vodou, osušíme.

2. Pridáme k nim na štvrte nakrájané paradajky a čierne olivy, ochutíme octom, olejom a koreninami.

3. Zľahka premiešame a rozdelíme na taniere. Na vrch každého dáme štvrtinu očisteného a nakrájaného avokáda, posypeme sezamom a ozdobíme kôprom.

Vareškov tip: Ak chceme podávať tento šalát ako hlavné jedlo dňa, môžeme ho doplniť pošírovaným alebo vareným vajíčkom.

Recepty pripravil Rastislav Krampl, hlavný šéfkuchár Trabisch Catering vo Viedni.

Video
Privítajte jar farebnou špenátovou roládou, ktorá spestrí váš veľkonočný stôl.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Špenátová roláda na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #medvedí cesnak #šalát #magazín Varecha #jarné bylinky #jarné recepty #pomazánka

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....