Inkovia ju milovali
Jej domovom je Južná Amerika a Inkovia ju považovali za rastlinu, ktorá je matkou všetkých obilnín. Jedáva sa už viac ako 5000 rokov a preto sú jej účinky na telo dobre overené praxou aj vedeckými postupmi. Ak niekedy pôjdete okolo obchodu, pokojne si hoďte quinou do košíka. Uvidíte, že sa vám s ňou bude žiť lepšie, ale hlavne zdravšie.
Parádna porcia vlákniny
Obilniny sa často spájajú hlavne s obsahom cukrov, ale quinoa prekvapí všetkých, ktorí hľadajú vo svojom živote bohaté zdroje vlákniny. Nájdete 10 až 16 gramov vlákniny na 100 gramov. Podporuje preto zdravé trávenie, vylučovanie aj tráviaci systém.
Čítajte aj Kefír nie je len kyslé mlieko. Neuveríte, ako vylepší teloBielkovina aj pre vegánov
Kvalitné bielkoviny sa spájajú často s mäsom, no quinou si zamilujú aj všetci vegáni, ktorí chcú popracovať na svojej svalnatej postave. Quinoa má vysoký obsah bielkovín, až 4,5 gramu na 100 gramov obilniny. Obsahuje aj všetkých deväť esenciálnych aminokyselín. Je bohatá na vitamín E, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán a nechýbajú ani vitamíny skupiny B. Jednoducho multivitamín na prírodnej báze a omnoho lacnejší ako doplnok výživy v lekárni.
Úplne bezlepková
Quinoa patrí medzi obilniny, ale je iná ako ostatné. A to bez preháňania. Jednou z jej veľkých výhod je absencia lepku. Môžete z nej pripraviť množstvo jedál a žiadne nebudú vadiť celiatikom, ani ľuďom, ktorí sa rozhodli vo svojich stravovacích návykoch eliminovať lepok.
Skvelý antioxidant
Ak si porovnáte výskyt antioxidantov vo všetkých dostupných obilninách, tak asi už tušíte, že quinoa sa stáva jasným víťazom. Ak sa obávate rakoviny, voľných radikálov, skrytého zápalu, tak quinoa na vašom jedálnom lístku určite nemala chýbať. Je skvelou a chutnou podporou vášho zdravia.