Jar v kuchyni je zelená

Zelená je farba sviežosti, nádeje, prebúdzajúceho sa života po zime... jednoducho je to farba jari. Dopriať si ju môžeme nielen v prírode, ale aj v kuchyni a na tanieri. Stačí siahnuť po surovinách, ktoré máme teraz - a niektoré len teraz - k dispozícii. Napríklad po medveďom cesnaku. Ale takisto aj po špenáte či bylinkách. A vyčarovať z nich jedlá, ktoré sú možno niekedy netradičné, ale veľmi chutné.

14.04.2021 13:00
šuhajíci pri panvici, varecha, Košice, zelená jar, Foto:
Špenátové tortičky s jahodami a vanilkovým krémom.
debata

Špenátové tortičky s jahodami a vanilkovým krémom

Na 8 kusov potrebujeme:

Cesto: 3 šálky hladkej špaldovej múky, 6 vajec, 1 šálka kryštálového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 balenie baby špenátu, pol šálky rastlinného oleja, šťava z jedného pomaranča

Krém: 250 g mascarpone, 1 vanilkový struk, 400 ml smotany na šľahanie, 100 g bielej čokolády, 1 balíček vanilkového cukru, 150 g práškového cukru, prosecco, 500 g jahôd

Postup:

1. Špenátové listy umyjeme pod tečúcou vodou, sparíme horúcou vodou a rozmixujte v mixéri na kašu. Cukor a vanilkový cukor spolu s vaječnými žĺtkami vymiešame „do biela“. Pridáme olej. Múku preosejeme, premiešame s práškom do pečiva a po častiach pridávame múku k vaječnej hmote. Primiešame rozmixovaný špenát.

2. Z vaječných bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zamiešame ho do cesta. Formičky vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. Naplníme cestom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 55 – 60 minút. Upečené malé korpusy necháme úplne vychladnúť. Každý prekrojíme pozdĺžne na dve časti. Obidve časti rovnomerne pokvapkáme šťavou z pomaranča a proseccom.

3. Polovicu smotany zohrejeme a rozpustíme v nej bielu čokoládu. Necháme vychladnúť. Dobre vychladenú druhú polovicu smotany vyšľaháme dotuha. Mascarpone zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, so šľahačkou s bielou čokoládou a premiešame s do tuha vyšľahanou smotanou. Korpusy vložíme naspäť do foriem, pokrájame jahody, poukladáme po okrajoch formičiek a stred vyplníme krémom. Na to položíme druhé polovice cesta. Potom korpusy vyberieme (vytlačíme) z formičiek a ozdobíme krémom a jahodami.

Vareškov tip: Menej prácna verzia je, že namiesto 8 tortičiek upečieme len jeden korpus vo veľkej tortovej forme. Ďalší postup je taký istý, akurát na konci tortu rozkrojíme na 8 porcií.

jarná únava, žena, spánok, príroda, lúka Čítajte aj Jedlom proti jarnej únave. Tento rok vás neohrozí

Rolovaný králik v bylinkovej kruste s cuketovou rolkou a mladým hráškom

Na 4 porcie potrebujeme:

1 kg vykosteného králika, 35 g rozmarínu, 25 g medvedieho cesnaku, 1 vajce

Rolka: 2 cukety, 250 g hrášku, 750 g zemiakov, 50 g mäty, 100 g mladých hráškových strukov, olivový olej

Pyré: 150 g zemiakov, 250 g petržlenovej vňate, 1 šalotka, 100 g masla, 1 strúčik cesnaku

Krusta: 100 g petržlenovej vňate, 100 g staršieho (vysušeného) bieleho pečiva

Postup:

1. Ideálne je, ak kúpime vykosteného králika. Ak sa to nepodarí, vykostíme ho tak, že jednotlivé kosti z neho vyrežeme bez toho, aby sme králika akokoľvek porciovali, teda aby po vykostení zostal v jednom kuse. Všetky odrezky a jedlé vnútornosti (pečienku, obličky) zmixujeme spolu s rozmarínom, medvedím cesnakom, olivovým olejom a dochutíme soľou a čiernym korením.

2. Králika rozprestrieme na stôl vnútornou stranou navrch, osolíme, okoreníme a poriadne ponatierame štvrtinou vymixovanej rozmarínovej zmesi. Králika stočíme do potravinárskej fólie, tak aby vznikla pevná rolka, konce zaviažeme. Dáme variť na 2,5 hodiny do hrnca s vodou na 56 °C. Ak nemáme v domácnosti termálny teplomer, teplotu vody sa snažíme udržiavať na úrovni, ktorá nevrie ani nezačína bublať, ale jemne sa z nej parí.

3. Vezmeme cuketu a škrabkou od vrchu po spodok ťaháme dlhé pásy – stuhy, ktoré prekladáme na potravinársku fóliu cez seba. K zvyšku zmixovanej králičej zmesi pridáme zvyšky oškrabanej cukety, zemiaky, hrášok, mätu, zmes znova dochutíme, naukladáme na cuketu a urobíme z nej rolku, ktorú zatiahneme do fólie ako králika. Dáme variť ku králikovi asi hodinu pred koncom varenia. Na krustu vymixujeme vňať spolu s vysušeným pečivom a dosolíme.

4. Na pyré orestujeme šalotku na troche masla, pridáme cesnak, zemiaky, podlejeme a varíme do mäkka. Scedíme, necháme trocha vody pre prípad, keby bolo pyré pri mixovaní husté, pridáme petržlenovú vňať, zvyšok masla a zmixujeme na pyré. Po uvarení králika opatrne rozbalíme a opečieme zo všetkých strán (zatiahneme) prudko na panvici. Prihodíme hráškové struky. Králika vyberieme z panvice, obalíme v pripravenej kruste a môžeme krájať. Cuketovú rolku tiež vybalíme, tiež rozkrojíme na niekoľko častí. Obidve rolky podávame s hráškovými strukmi a s petržlenovo-zemiakovým pyré.

Recepty pripravili František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula – Šuhajíci pri panvici.

Video
Privítajte jar farebnou špenátovou roládou, ktorá spestrí váš veľkonočný stôl.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Špenátová roláda na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #králik #hrášok #špenát #magazín Varecha #jarné bylinky #jarné recepty

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...