Vajíčka, zajace, jahniatka: Recepty zo symbolov Veľkej noci

Symbolmi Veľkej noci sú vajíčka, zajace, jahniatka. Ako symbol plodnosti, prebúdzajúceho sa života a nevinnosti. Ovplyvnili aj to, čo sa na veľkonočné sviatky v domácnostiach varí. Niekoľko receptov z týchto surovín, ktoré môžu poslúžiť ako inšpirácia pre veľkonočnú kuchyňu, sme pre vás pripravili.

05.04.2021 07:00
veľká noc, varecha, kuracia bábovka, Foto:
Kuracia „bábovka“.
debata

Kuracia „bábovka“

Na 4 porcie potrebujeme:

500 g kuracích pŕs, 4 vajcia, 75 g tvrdého syra, 50 g salámy, 50 g plátkov slaniny, 15 g pažítky, soľ, korenie

Postup:

1. Pokrájame kuracie mäso na menšie rezne, syr nastrúhame, salámu vcelku nakrájame na hranolčeky, narežeme pažítku, plátky slaniny.

2. Pripravíme formu na bábovku, vyložíme ju papierom na pečenie. Na spodok formy naukladáme osolené a okorenené kuracie rezne. Na rezne poukladáme hranolčeky salámy, rozbijeme celé vajcia, posypeme nastrúhaným syrom, nasekanou pažítkou, ktorou nešetríme, a prikryjeme slaninkou.

3. Naukladáme ďalšiu vrstvu kuracích rezňov – medzi rezne môžeme vložiť plátky slaniny a vrch posypeme nastrúhaným syrom, pažítkou a polejeme rozšľahanými vajcami. Dáme do rúry a pečieme zhruba 1,5 hodiny pri 250 °C.

Vareškov tip: Ako príloha môžu byť zemiaky, zemiaková kaša, rôzne šaláty. Podávať sa môže tiež nastudeno s chlebom a s kvasenými uhorkami.

Veľkonočná hrudka

Na 5 porcií potrebujeme:

1,1 l plnotučného mlieka, 10 vajec, 20 g pažítky, soľ, mleté čierne korenie, 1 čl cukru

Postup:

1. Do misky rozbijeme vajcia, pridáme soľ, korenie, cukor a najemno nasekanú pažítku. Všetko spolu rozšľaháme. Do hrnca nalejeme mlieko a dáme zohrievať. Pridáme rozšľahané ochutené vajíčka a varíme, kým vajcia nezačnú hrudkovať. Potom varíme ešte asi 2–3 minúty.

2. Do väčšej misy pripravíme sitko, do sitka vložíme domácu látkovú utierku. Vajcia s mliekom prelejeme do utierky a necháme stiecť. Potom ešte vytlačíme prebytočnú vodu. Utierku zatiahneme do tvaru gule a necháme zavesenú alebo položenú v sitku stuhnúť v chladničke.

3. Po stuhnutí a vychladnutí môžeme hrudku servírovať.

Vareškov tip: Hrudku odporúčame podávať s údeným mäsom a chrenom.

Veľkej noci dominujú vajíčka: Hrudka aj na sladko?

Tradičné veľkonočné jedlá vari vo všetkých európskych, ale dokonca aj v ázijských kultúrach, ktoré vyznávajú veľkonočné sviatky, musia obsahovať vajcia. Vajce sa totiž vždy pokladalo za symbol života a plodnosti, preto malo oddávna funkciu obradového jedla. Okrem toho spĺňalo ešte jednu, praktickú funkciu – bielkoviny sú to, čo človeka dobre zasýti a to, samozrejme, platí aj o jedlách z vajec.

Na Slovensku je asi najznámejším veľkonočným vaječným pokrmom hrudka, alebo ako ju inde nazývajú, syrek. Typická je najmä pre východné Slovensko, ale medzičasom získala svoju popularitu aj v iných častiach krajiny. Pripravuje sa z mlieka a vajec, niekde sa do nej pridávajú ešte jarné bylinky, napríklad pažítka. Má podobu gule alebo bochníka a krája sa na plátky. Tradične sa podáva k varenej údenej šunke a keďže hrudka sa nesolí, alebo len veľmi málo, so slaným mäsom tvorí ideálnu kombináciu.

V niektorých rodinách sa veľkonočná hrudka pripravovala a pripravuje aj na sladko a na Veľkonočný pondelok sa ponúkala chlapcom, ktorí prišli popolievať ženské príslušníčky rodiny.

Tam, kde sa nerobila hrudka či syrek, šibačom a kúpačom ponúkali varenú údenú šunku s vajíčkami varenými na tvrdo. Vajcia boli súčasťou aj ďalšieho typického veľkonočného jedla – veľkonočnej baby. Tá sa pripravovala z vajec, žemlí, údeného mäsa a bravčového bôčika.

Svoju úlohu mali ale vajíčka aj v obdarovaní kúpačov a šibačov. So zdobením sa v minulosti veľmi netrápili, jednoducho ich uvarili v cibuľových šupkách.

Na Veľkú noc nevyšli navnivoč ani vaječné škrupiny. Ako uvádza Katarína Nádaská v knihe Rok v slovenskej kuchyni, škrupinky z vajec a z veľkonočných koláčov, ktoré na Bielu sobotu posvätili v kostole a pripisovali sa im magické účinky, gazdovia zaorávali do prvej brázdy.

Taktiež keď chodili na Veľkonočnú nedeľu skontrolovať oziminy, si spolu s ďalším jedlom brávali so sebou aj vajcia.

Recepty pripravil Marek Foltín, šéfkuchár hotela Devín v Bratislave.

Video
Urobte si tradičnú vajíčkovú hrudku

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Veľkonočná hrudka na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tradície #Veľká noc #veľkonočné menu #veľkonočný recept #magazín Varecha #hrudka

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...