Je to už pár týždňov, čo sa na mikroblogovacej sieti objavil recept na cestoviny s gréckym syrom feta a paradajkami. To, čo by sa mohlo na prvý pohľad zdať ako jedna z tisícok variácií na prípravu domácich cestovín, sa však stalo obrovským hitom na sieti.
Autorkou pochúťky je fínska food-blogerka Jenni Hayrinen, ktorej sláva prekročila hranice rodnej krajiny práve pre recept na Tik Toku. Jej recept s názvom Uunifetapasta pritom vznikol ešte v roku 2019 a v Hayrinenovej rodnom Fínsku sa stal takým populárnym, že vo fínskych obchodoch nebolo možné niekoľko týždňov zohnať balenie feta syru.
Až tento rok a s pomocou platformy Tik Tok však došlo k celosvetovému šíreniu receptu, v ktorom sa okrem cestoviny kombinuje chuť gréckeho syra, olivového oleja, cherry paradajok a bazalky a ktorý v minulosti Jenni Hayrinen stihla vyskúšať niekoľko iných druhov zeleniny. Práve verzia s paradajkami však ovládla svet.
Od januára milióny ľudí túžia jednoduchý a vraj priam delikátny recept vyskúšať. O cestovinách s gréckym syrom medzitým napísal napríklad aj portál Today.com či vyšlo niekoľko materiálov – napríklad aj v internetovej verzii magazínu Vogue. Tá tiež upozorňuje, že do 1. marca sa hashtag s názvom feta pasta na Tik Toku stal takým používaným, že dosiahol hodnotu 667 miliónov spomenutí.
A ako teda vyzerá slávny recept?
Potrebujete:
- 500 gramov cherry paradajok
- 4 až 8 strúčikov cesnaku
- olivový olej
- soľ
- balenie syru feta (cca 200 gramov)
- čerstvé čierne korenie
- 400 gramov cestovín
- bazalka
Postup:
Do plechu alebo kameninového pekáča vložte paradajky, posypte ich soľou, okoreňte, pridajte polovicu olivového oleja a neolúpané strúčiky cesnaku. Dobre premieľajte, do stredu umiestnite celý blok syru feta. Môžete ešte pridať trochu olivového oleja. Nechajte piecť v rúre pri teplote 200 stupňov Celzia zhruba 35 minút. Medzitým si uvarte cestoviny, odložte si trochu vody z cestovín. Vyberte pekáč z rúry, najprv vyberte upečené strúčiky cesnaku a nechajte ich trochu vychladnúť. Zbavte ich šupky a upečenú dužinu vráťte späť do plechu. Vidličkou celý obsah opatrne popučte a premiešajte spoločne so syrom, vytvorí sa vám omáčková zmes. Ak chcete, aby bola tekutejšia, môžete primiešať trošku vody z cestovín a ešte raz premiešať obsah. Servírujte s cestovinami. Ozdobte čerstvou bazalkou.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cuketa plnená fetou na Varecha.sk