Recept na cestoviny s fetou, ktorý ovládol svet! Už ste skúsili hit z Tik Toku?

30.03.2021 09:00

Niekedy stačí trošku šťastia a na svete je obrovský internetový hit. V tomto prípade aj kuchársky. Ak ste ešte nepočuli o slávnych cestovinách z Tik Toku, teraz je ten správny čas.

Cherry paradajky pečené s feta syrom tvoria...
Cherry paradajky pečené s feta syrom tvoria základ chutnej omáčky. Autor: SHUTTERSTOCK

Je to už pár týždňov, čo sa na mikroblogovacej sieti objavil recept na cestoviny s gréckym syrom feta a paradajkami. To, čo by sa mohlo na prvý pohľad zdať ako jedna z tisícok variácií na prípravu domácich cestovín, sa však stalo obrovským hitom na sieti.

Autorkou pochúťky je fínska food-blogerka Jenni Hayrinen, ktorej sláva prekročila hranice rodnej krajiny práve pre recept na Tik Toku. Jej recept s názvom Uunifetapasta pritom vznikol ešte v roku 2019 a v Hayrinenovej rodnom Fínsku sa stal takým populárnym, že vo fínskych obchodoch nebolo možné niekoľko týždňov zohnať balenie feta syru.

Až tento rok a s pomocou platformy Tik Tok však došlo k celosvetovému šíreniu receptu, v ktorom sa okrem cestoviny kombinuje chuť gréckeho syra, olivového oleja, cherry paradajok a bazalky a ktorý v minulosti Jenni Hayrinen stihla vyskúšať niekoľko iných druhov zeleniny. Práve verzia s paradajkami však ovládla svet.

Od januára milióny ľudí túžia jednoduchý a vraj priam delikátny recept vyskúšať. O cestovinách s gréckym syrom medzitým napísal napríklad aj portál Today.com či vyšlo niekoľko materiálov – napríklad aj v internetovej verzii magazínu Vogue. Tá tiež upozorňuje, že do 1. marca sa hashtag s názvom feta pasta na Tik Toku stal takým používaným, že dosiahol hodnotu 667 miliónov spomenutí.

A ako teda vyzerá slávny recept?

Potrebujete:

Postup:
Do plechu alebo kameninového pekáča vložte paradajky, posypte ich soľou, okoreňte, pridajte polovicu olivového oleja a neolúpané strúčiky cesnaku. Dobre premieľajte, do stredu umiestnite celý blok syru feta. Môžete ešte pridať trochu olivového oleja. Nechajte piecť v rúre pri teplote 200 stupňov Celzia zhruba 35 minút. Medzitým si uvarte cestoviny, odložte si trochu vody z cestovín. Vyberte pekáč z rúry, najprv vyberte upečené strúčiky cesnaku a nechajte ich trochu vychladnúť. Zbavte ich šupky a upečenú dužinu vráťte späť do plechu. Vidličkou celý obsah opatrne popučte a premiešajte spoločne so syrom, vytvorí sa vám omáčková zmes. Ak chcete, aby bola tekutejšia, môžete primiešať trošku vody z cestovín a ešte raz premiešať obsah. Servírujte s cestovinami. Ozdobte čerstvou bazalkou.

Jedli ste už plnenú cuketu? Skúste!

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cuketa plnená fetou na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

1 debata
Viac na túto tému: #úspech #Tik Tok #recept #pasta #paradajky #feta syr #cestoviny

+ Nájdite si šport, ktorý vás bude baviť a napĺňať vás, budete v lepšej kondícií.
Ak máte čas, pomôžte s...

+ Mali by ste konečne prestať s fajčením, už to príliš zasahuje do vášho zdravia.
Nezanedbávajte prácu ani...