Kefír nie je len kyslé mlieko. Neuveríte, ako vylepší telo

Hľadáte nápoj na podporu imunity, krásy, energie a dlhovekosti? Nemusíte piť žiadne exotické riasy, ani drahé elixíry. Odpoveďou je starý dobrý kefír, ktorý si dokonca za pár centov môžete vyrobiť aj doma.

26.03.2021 15:00
bolesť, črevo, zápcha, brušná dutina, orgán,... Foto:
Kefír predstavuje panoptikum probiotických baktérií.
debata

Kefír naozaj pomáha

Stačí pár hodín fermentácie a z mlieka dokážu správne baktérie vytvoriť kyslý nápoj plný zdravia. S každým dúškom kefíru si totiž nielen pochutíte a osviežite chuťové poháriky, ale prijímate aj vzácne vitamíny B12, K2 a biotín. Kefír je aj zdrojom vápnika, horčíka či esenciálnych aminokyselín a má silné antibakteriálne a antifungálne účinky.

Podpora imunity

Kefír predstavuje panoptikum probiotických baktérií. No a tajomstvo silnej imunity sa skrýva v kvalitnom trávení a zdravej mikrobiote. Preto dva deci kefíru denne silne podporia všetky procesy v tele, ktoré zvyšujú vašu imunitu a obranyschopnosť. A pozor, nielen proti respiračným a bežne prenosným ochoreniam, ale napríklad aj pred rakovinou.

Upravuje krvný tlak

Pitie kefíru sa ukazuje ako významný nástroj na boj proti civilizačným ochoreniam. Proti rakovine bojuje silnejšou imunitou a krvný tlak znižuje vďaka prítomnosti špeciálnych baktérií. Vedci z Alabamskej univerzity potvrdili, že ľudia, ktorí si dopriali kefír, mali často nižší tlak a lepšie cievy ako tí, ktorí kefír poznali len z počutia.

Len dobré trávenie

Veľmi dôležitým prvkom kefíru je Lactobacillus kefiri, ktorá dokáže svojim vplyvom v trávení vybudovať základ, vďaka ktorému sa iné baktérie nedostanú k slovu. Rôznorodé škodlivé baktérie, ktoré by chceli cudzopasiť na vašom organizme, nemajú šancu.

Uľaví aj pri alergii

S príchodom jari sa čoraz častejšie skloňujú sezóne alergie. Aj tu môže byť kefír dobrým spoločníkom. Hlavne tým, že v tele dokáže potlačiť skrytý zápal, čo sa prejaví aj na znížení výskytu alergických reakcií.

Kefír si vyrobíte aj doma

Vyrobiť si kvalitný kefír nie je vôbec zložité. Stačia vám na to bežné kuchynské potreby a, kvalitné mlieko. Potom už len pridáte štartovací základ a pri izbovej teplote počkáte približne 24 hodín na hotový kefír. Časť z neho si potom odložíte a „naočkujete“ ním ďalšie mlieko na nový kefír. Prípadne si môžete zadovážiť aj tibetskú kefírovú hubu, ktorá vám vytvorí rovnako kvalitný kefír a rozmnožuje sa ako chleboví kvások. Postup je výroby je rovnako jednoduchý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #trávenie #vitamíny #krvný tlak #probiotiká #alergie #kefír #fermentácia

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...