Jej kváskový chlieb sa stal počas pandémie hitom! Vďaka nemu už má malú pekáreň v Londýne

Kváskový chlieb neboduje počas pandémie iba na Slovensku. Príbeh mladej Londýnčanky inšpiruje, prečítajte si ho.

24.03.2021 09:00
Pšenično-ražný chlieb. Foto:
Viete upiecť kváskový chlieb?
debata

Sophia bola v domácej karanténe od marca minulého roka a vtedy začala vyrábať kváskový chlieb. O rok neskôr už má v Londýne vlastné pekárstvo a spokojných zákazníkov. „Vždy som to zvažovala, ale doteraz som nikdy nemala odvahu,“ povedala agentúre AFP.

Na konci marca 2020 Británia zasiahnutá epidémiou Covidu-19 vstúpila do svojej prvej uzávery. Dcéra pekára Sophia Sutton-Jones upiekla peceň chleba pre suseda, ktorý nemohol vychádzať. „Povedal o tom svojim priateľom a za chvíľu pri našich dverách stál rad dvanástich ľudí,“ spomína s úsmevom 29-ročná žena po boku o rok mladšieho manžela Jesseho. V ich pekárni zatiaľ pracuje šesť ľudí, vyberajú z pece horúce bochníky chleba, plnia pult pečivom a krájajú torty plné krému.

Domácnosť Sophie a Jesseho čoskoro zasypala múka. „Z našej obývačky sa stala pekáreň, z izby pre hostí sklad. Ak by ste chceli využiť našu hosťovskú izbu, museli by ste spať na vreciach múky!“ vysvetľuje Sophia.

O niekoľko týždňov neskôr manželský pár, ktorý pred epidémiou predával doplnky do kuchyne cez internet, začal pečivo na bicykli rozvážať po londýnskej štvrti Crouch End a po okolí. Zákazníkom sa zbiehajú sliny pri pohľade na čokoládové rolky, croissanty alebo cruffiny (kombinácia croissantov a muffinov), ale najväčší úspech slávi kváskový chlieb, ktorý sa pre Britov stal skutočnou vášňou.

Počas lockdownu sa pekári-začiatočníci v Británii aj inde vo svete učili, ako upiecť chlieb dozlatista a s chrumkavou kôrkou. Svoje úspechy aj neúspechy zdieľali na sociálnych sieťach. Dlhé hodiny strávené doma boli ideálnym okamžikom pre výrobu pečiva, ktorého cesto sa pripravuje a zreje niekoľko hodín.

„Je to najstarší spôsob výroby chleba. Počas lockdownu bolo droždie nedostatkovým tovarom a ľudia vďaka tomu zistili, že možno pečivo vyrábať aj inak a že je to zdravšie,“ vysvetľuje Sophia. Kvások znižuje glykemický index chleba a ten je tak stráviteľnejší, poznamenala pre FP. Recept sa v každom prípade zdá byť neodolateľný. Okamžitý úspech primäl manželskú dvojicu spustiť zbierku na založenie pekárstva v ich štvrti. Výsledná suma prekonala očakávania: vybralo sa 33 000 libier. Pôvodný cieľ bol pritom 25 000 libier.

Predajňa s príťažlivým ružovým vývesným štítom a názvom Sourdough Sophia (Kvasková Sophia) otvorila v januári. Nestojí síce na hlavnej obchodnej triede, kde je niekoľko iných pekární, ale od samého začiatku láka celé zástupy zákazníkov.

„Všetky som vyskúšal a tu je chleba najlepší,“ hovorí Ben Claypole, ktorý trpezlivo stojí v rade pred obchodom so svojím psom. Cení si tiež to, že je to malá nezávislá predajňa. V tejto londýnskej štvrti sú rolety mnohých obchodov stiahnuté. Predajne, ktoré predávajú iné produkty ako základné potreby, zostanú zatvorené najmenej do 12. apríla a niektoré už nastálo, pretože neprekonali finančné ťažkosti.

Založiť si vlastnú firmu uprostred pandémie bola pre matku malej dcéry, ktorá má 21 mesiacov, veľmi riskantná výzva. Každý deň pracovala 14 hodín, ale nič neľutuje. "Vidieť, že si ľudia cenia to, čo som vyrobila, je skvelé. Karanténa donútila ľudí premýšľať o vlastných prioritách, myslieť kreatívne, opustiť svoju komfortnú zónu. Povedali si: "Čo keby sa mi niečo stalo? Nemal by som si začať svoj sen plniť práve teraz? " hovorí Sophia.

debata chyba
Viac na túto tému: #pekáreň #kvások #kváskový chlieb

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...