Tipy, triky a nápady: Čo s nepodarenou majonézou

Chcete si urobiť doma majonézu, ale výsledok nie je taký, ako by ste si želali? Napríklad sa zrazí?

23.03.2021 15:00
majonéza Foto:
Ak je, naopak, majonéza riedka, pridávajte do nej pomaličky za stáleho miešania ešte olej.
debata

Dá sa to zachrániť – skúste do nej vmiešať pár kvapiek horúcej vody. Ak ani to nepomôže, skúste iný trik – dajte do misky vaječný žĺtok, strek octu, štipku soli a pár kvapiek oleja. Zrazenú majonézu potom pomaličky primiešavajte do vaječnej emulzie. Ak je, naopak, majonéza riedka, pridávajte do nej pomaličky za stáleho miešania ešte olej.

Baklažány potrebujú soľ

Baklažány, ktoré pred tepelnou úpravou nakrájame, treba najprv na pol hodinu aj nasoliť. Soľ sa na baklažán dáva nie kvôli tomu, aby vytiahla z neho vodu, ale aby sme sa pomocou nej zbavili horkej šťavy. Pred ďalším použitím odstráňte kvapky šťavy papierovým obrúskom.

Ak mlieko vykypí z hrnca

Ako zabrániť tomu, aby vám vykypelo mlieko z hrnca? Ak nemáte špeciálny „mliekový“ hrniec s dvojitým dnom, existuje jedno riešenie. Okraje hrnca, v ktorom budeme mlieko variť, dobre potrieme maslom, tak sa mlieko cez ne nedostane. Ak sa to ale predsa len stane, že mlieko z hrnca vykypí, nepríjemný zápach zo sporáka odstránite, ak už vyčistenú plochu pokvapkáte octom.

Koľko vydrží mak

Mak patrí medzi trvanlivé potraviny, nepomletý ho môžete skladovať aj rok. Pomletý mak ale treba spotrebovať rýchlo, pretože rýchlo stráca arómu a ľahko zatuchne. Mak sa odjakživa mlel na špeciálnom mlynčeku, ak ale nepatrí k vašej výbave domácnosti, ale máte doma mlynček na kávu, máte po probléme. Dá sa pomlieť aj na ňom, len ho treba predtým a potom poriadne vyčistiť. Málokto vie, že mak sa hodí nielen do koláčov, ale aj do pikantných jedál – v Indii ho kombinujú s karí a posýpajú ním zeleninu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mlieko #triky do kuchyne #majonéza #baklažán #mak #tipy #magazín Varecha

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...