Talianska či japonská, kalórie svetových kuchýň siahajú vysoko. A čo naše halušky?

Aj vy patríte medzi fanúšikov pizze alebo si pravidelne varíte doma cestoviny? A čo napríklad také suši? Objednávka až domov aspoň raz týždenne? Pozor, pri všetkých spomenutých jedlách hrozí nadmerný prísun kalórií.

29.03.2021 07:00
špagety, cesnak, medvedí cesnak, šampiňóny Foto:
Talianska kuchyňa je bohatá na cestoviny všetkého druhu. A aj preto má vysoký podiel sacharidov.
debata (2)

Nedávna štúdia portálu GolfSupport.com priniesla zoznam najkalorickejších lokálnych kuchýň, ktoré sa tešia obľube po celom svete. Prekvapenie sa však ani veľmi nekonalo. Prvenstvo v rebríčku si totiž uchmatla kuchyňa talianska so svojimi cestovinami, pizzou, mäsovými omáčkami, množstvo syra a olivového oleja.

Priemerné jedlo z talianskej kuchyne má kalorickú hodnotu vyše 740 kalórií, ako poznamenal portál a aby toho nebolo málo, upozorňuje aj na obsah tuku. Ten je relatívne vysoký – v priemere až 43 gramov tuku obsahuje jedlo talianskej kuchyne.

Talianska kuchyňa sa síce zvykne zaraďovať k stredomorskej kuchyni, vo všeobecnosti považovanej za zdravú – to však platí len vtedy, ak varíte talianske jedlá s množstvom zeleniny a šetríte syrom či cestom. Omnoho zdravšie vychádzajú zo zoznamu typické pochúťky kuchyne Španielska a Grécka – tie sa dokonca umiestnili na opačnom konci rebríčka – medzi kuchyňami s najnižším počtom kalórií.

Na druhej priečke najkalorickejších kuchýň sveta skončila kuchyňa mexická, ktorá sa teší popularite okrem vlastnej krajiny najmä v USA. Priemerná kalorická hodnota mexického jedla (na 1 porciu) sa ráta okolo 586 kalórií. Relatívne nízky je podiel cukru, tuku je menej ako v talianskej kuchyni, ale stále by sa dalo z neho ubrať. Tretiu priečku si potom uchmatla japonská kuchyňa, ktorej dominantou v celosvetovom meradle sú najmä pochúťky suši z ryže a surových rýb. Fajnšmekri ich ocenia, ale tiež dobre vedia, že patria medzi kalorické pokrmy. V priemere je hodnota jedla z japonskej kuchyne 576 kalórií, teda len o pár menej ako v mexickej.

Pozitívom v prípade japonskej kuchyne je však určite nižší obsah tuku v jedle, naopak, obsah surovín ako je ryža alebo rôzne strukoviny však navyšuje obsah cukrov v priemernej porcii pokrmu.

Keďže však výsledky v ankete vznikli vyrátaním kalorickej hodnoty tria typických jedál tej-ktorej kuchyne a ich následnej spriemerovaním, jednotlivé kalorické hodnoty sa môžu líšiť, smerom nadol, ale určite aj smerom nahor. Napríklad, ak namiesto tradičných špagiet s mäsovou omáčkou máte radšej cestoviny so syrovými omáčkami. V tom prípade určite pribúda tuku aj kalórií.

Súčasťou prieskumu nie je typická slovenská kuchyňa. Ak by sme však do nej zaradili také typické jedlá ako sú halušky s bryndzou, ich kalorická hodnota by určite nebola medzi najnižšími, skôr naopak. Podľa portálu Jedalnicek.eu je kalorická hodnota slovenskej pochúťky 234 kalórií na 100 gramov, čo pri tradičnej 300-gramovej porcii činí 702 kalórií.

Video
Láska prechádza cez žalúdok. V tomto videu nám to dokáže spevák a skladateľ Samuel Tomeček a jeho šarmantná manželka Sophie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #jedlo #kuchyňa #Japonska #talianska

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...