Ovocie s nízkym obsahom cukru - takto si ho doprajte v jedálničku

Ak si strážite štíhlu líniu, je rozumnejšie sústrediť sa na ovocie s nízkym obsahom sacharidov - menej ako 10 gramov sacharidov na 100 gramov ovocia.

10.03.2021 09:00
maliny, ovocie, vitamíny Foto:
Maliny, čo sa ovocia týka, obsahujú málo sacharidov.
debata

Ak navyše vašu porciu ovocia zjete s dávkou bielkovín alebo tukov, cukor v krvi zostane stabilný dlhšie a preto sa budete cítiť dlhšie sýta. Doprajte si svoje obľúbené ovocie napríklad s tvarohom, orechmi alebo mandľovým maslom.

S 2,7 gramami sacharidov na 100 g ovocia sú černice tou pravou voľbou. Vďaka modro-čiernej farbe sú tiež mimoriadne zdravé. Za toto sfarbenie sú zodpovedné rastlinné látky, takzvané flavonoidy – majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Černice sú ako stvorené do rôznych smoothies, kombinujte napríklad s ovseným či mandľovým mliekom.

4,8 g sacharidov má 125 g malín – sú preto ideálnym občerstvením. Môžete si ich dopriať ako zmrzlinu – zmrazené maliny, limetkovú šťavu a tvaroh za pár sekúnd v mixéri zmeníte na lahodnú zmrzlinu. Rovnako ako černice, aj maliny sú plné fytochemikálií a sú vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam ideálnou na prevenciou rakoviny.

Marhuľa tiež patrí s obsahom cukru 8,5 g na 100 g k tým pravým letným voľbám. Marhule môžete použiť namiesto jabĺk v jablkovom koláči – jablká sú v tomto ohľade, čo sa cukru týka, pre našu líniu nebezpečnejšou voľbou.

S obsahom 8,9 g sacharidov na 100 gramov ovocia patrí aj broskyňa medzi ovocie s nízkym obsahom sacharidov. Pripravte si ju aj takto – broskyňu s avokádom nakrájame na jemné plátky, striedavo ich vrstvíme a posypeme opečenými tekvicovými a slnečnicovými semiačkami, soľou a korením. Skvelá desiata či olovrant je na svete!

Vyskúšajte recept podľa TV Varecha s chutnými malinami

Video
Počas prázdnin sa vždy hodí mať v zálohe recept na rýchlu maškrtu. Jeden pre vás máme v tomto videu.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Lesná zmes s mascarpone na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #maliny #smoothie

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...