Pokrmy, ktoré vám dodajú energiu a vôbec by ste to od nich nečakali

Zelený čaj, káva, kakaové bôby sú známe zásobárne energie. Existuje však aj niekoľko ďalších pokrmov, ktoré sú schopné vaše telo povzbudiť prakticky na počkanie. Je dobré ich mať v zásobe vo chvíľach, keď sa vás zmocňuje únava a vy potrebujete podať prvotriedny výkon.

07.03.2021 10:00
jedlo, stravovanie, zdravie, životospráva, Foto:
Avokádo je obrovskou zásobárňou zdravých tukov, vitamínov skupiny B a vlákniny.
debata

Grécky jogurt

Je vynikajúcim osviežením počas dňa. Skvelé raňajky, desiata, aj olovrant. Má vysoký obsah bielkovín, vďaka čomu sa budete cítiť dlhšie sýty, ale obsahuje aj cukry laktóza a galaktóza, ktoré slúžia telu ako veľmi rýchly a dobrý zdroj energie. Vďaka vyššej miere bielkovín sa nemusíte báť, že vám vyskočí v krvi cukor. Dostávate energiu, ktorá sa uvoľňuje pozvoľna.

Avokádo

Je považované za superpotravinu. Oprávnene. Veľmi rýchlo zistíte, aké pozitívne aspekty má jeho konzumácia na telo. Je obrovskou zásobárňou zdravých tukov, vitamínov skupiny B a vlákniny. Práve vláknina z avokáda sa podpisuje aj na regulácii únavy. Ukázalo sa, že vláknina v avokáde obsahuje až 80 % obsahu sacharidov a predo dokáže zvýšiť a dlhodobo udržať hladinu energie v organizme.

Jahody

Čerstvé alebo mrazené, v tomto prípade je to jedno. Jahody sú jedným z najzdravších životabudičov. Obsahujú sacharidy, vlákninu, a cukry, ktoré prirodzenie zvýšia vašu energiu. Okrem toho majú vysokú hladinu vitamínu C a antioxidantov. Vďaka nim sa telo dokáže lepšie postaviť únave. Pár jahôd vás zvládne povzbudiť viac, ako energetický nápoj. Navyše ide o omnoho zdravšie dotankovanie energie.

Oriešky

Nabité živinami, zdravými tukmi a vynikajúco vedia zasýtiť. Netreba pritom ani siahať po exotických druhoch. Ak sa cítite vyčerpaní, siahnite po vlašských orechoch. Majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín a rovnako antioxidantov. Zloženie ich predurčuje k tomu, že dodávajú rýchlu a dlhotrvajúcu energiu. Ak chcete poriadne nakopnúť do dňa, hrsť orechov rozhodne patrí na raňajkový tanier.

Listová zelenina

Čím zelenšia, tým viac energetizujúca. Je to, ako keď zasvieti na semafore zelená a vy môžete vyraziť plným plynom vpred. Tmavá listová zelenina ako napríklad špenát sa hodí k raňajkám či už v podobe listov alebo v smoothie. Má vysoký obsah horčíka, draslíka, vitamínov A, C, E, K, kyselinu listovú aj železo. Všetko prvky, ktoré vytvárajú v tele pocit, že dokážete divy. S listovou zeleninou vám energia chýbať určite nebude.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #vitamíny #únava #sacharidy #kofeín #bielkoviny #tuky #výživová hodnota

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...