Tipy, triky a nápady: Fazuľa potrebuje čas

02.03.2021 11:00
fazuľa, ryža
Šalát z bielej fazule je vhodnou prílohou k varenému mäsu. Autor:

Šalát z bielej fazule je vhodnou prílohou k varenému mäsu, ale môže poslúžiť aj ako zdravé a pritom pomerne výdatné samostatné jedlo. Aby sa naozaj vydaril, treba na jeho prípravu dosť času.

Väčšiu bielu fazuľu na noc namočíme do mäsového vývaru a na ďalší deň uvaríme do mäkka s cibuľou, do ktorej sme napichali korenie. Necháme spolu s vývarom vychladnúť a potom fazuľu scedíme, necháme dobre odkvapkať. Pridáme ocot, olej, soľ, nadrobno nakrájanú cibuľu a petržlenovú vňať. Pred servírovaním by sme ju mali nechať ešte jednu noc v chladničke, aby fazuľa prijala všetky chute. Na koniec môžeme pridať paradajky.

Tymian a palina na rôzne použitie

Na čo použiť tymian? Možno neviete, ale vynikajúco sa hodí do bielej hlávkovej kapusty a taktiež do pečených zemiakov. Skúste ho tiež pridať do osolenej vriacej vody, keď varíte cestoviny – dostanú zaujímavý chuťový podtón. Ak sa vám zdá pečená kačica, hus alebo pečené bravčové ťažko stráviteľné, pomôže ďalšia bylinka – palina. Vetvička paliny dovnútra, alebo na mäso pridá nielen chuť, ale urobí mäso aj ľahšie stráviteľným.

Pochúťka z lososa

Údený alebo marinovaný losos patrí aj u nás k pochúťkam, ktoré si radi občas doprajeme. Čo k nemu? Napríklad čerstvú bagetu (odporúča sa ju nie krájať, ale si ju lámať), jemne slané maslo, kôprovú alebo medovú horčicu, chrenovú šľahačku, prípadne nejaký šalát. A čím tieto dobroty zapíjať? Dobre vychladeným pivom, prípadne trochu jemnej pálenky.

Čo nepatrí do chladničky

Väčšinu potravín sa odporúča skladovať v chladničke – či už ide o mäso, mlieko, syry či zeleninu a ovocie. Existujú ale aj výnimky. Do chladničky sa neodporúča dávať zo zeleniny paradajky a avokádo, a z ovocia mango či banány. Ich chuť sa lepšie rozvinie pri izbovej teplote.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

debata
Viac na túto tému: #tymian #triky do kuchyne #tipy #skladovanie zeleniny #skladovanie potravín #losos #fazuľa

+ Vrásky pribúdajú, ale stále vyzeráte dobre nezaťažujte sa tým.
Ak chcete do niečoho investovať, spravte to...

+ Ak ste nervózny, doprajte si niečo sladké na nervy, jedna sladkosť neublíži.
Pracujte aj v dnešný deň,...