Tipy, triky a nápady: Syrové vychytávky

Syry je najlepšie uchovávať v chladničke v navlhčenej vreckovke alebo handričke, aby nevysychali. Syry s modrou plesňou je potrebné vždy skladovať osobitne, pretože pleseň by sa mohla dostať aj na ostatné syry. Ak uchovávate syr radšej v potravinovej fólii, treba ju každé dva dni vymieňať.

24.02.2021 13:00
syr, laktóza, mliečne výrobky Foto:
Syry by mali mať, kým ich začneme jesť, vždy izbovú teplotu.
debata

Aby sa v syre rozvinuli všetky chute a arómy, treba ho vybrať z chladničky minimálne hodinu až dve pred konzumáciou. Syry by totiž mali mať, kým ich začneme jesť, vždy izbovú teplotu. Mäkké tvarohové a krémové syry treba vždy soliť až tesne pred jedením, pretože inak začnú púšťať vodu. Ovčie a kozie mäkké syry zase treba vybrať z obalu alebo otvoriť až tesne pred konzumáciou, lebo veľmi rýchlo vysychajú. Na krájanie syrov sa lepšie hodí tupý ako ostrý nôž. Tiež pomôže, ak nôž nahrejete. Teplým nožom sa syry krájajú lepšie ako studeným.

Fóliu prepichnite

Ak ukladáte do chladničky jedlo v hrnci a zvyknete cezeň dať potravinársku fóliu, treba pred odložením urobiť jeden dôležitý krok. Fóliu opatrne prepichnite vidličkou, aby jedlo mohlo „dýchať“, až potom ho dajte do chladničky.

Uhorky na dochutenie

Viete, že kyslé uhorky sú dobrým prostriedkom na dochutenie jedál? Stačí ich nechať odkvapkať, rozmixovať na pyré a vytlačiť z nich v utierke šťavu. Potom pridať do majonézy alebo do zemiakového pyré, ktoré chuťovo veľmi osviežia. Takto pripravené pyré veľmi chutí napríklad s vareným hovädzím mäsom.

Príloha k pečienke

Vnútornosti na našich stoloch často nevídame ani nemávame, ale ak máte radi teľacie ľadvinky alebo pečienku, máme pre vás jeden tip. Mimoriadne chutné sú s touto prílohou – uduste mierne na masle rozpolené slivky, pridajte trošku cukru a škorice – a pochúťka je hotová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príloha k jedlu #syry #kyslé uhorky #skladovanie potravín #skladovanie syra

+ Večerajte a raňajkujte niečo ľahšie, budete sa tak celý deň cítiť lepšie.
Nemíňajte všetky peniaze, ktoré sa vám...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...