Tipy, triky a nápady: Kam so zeleninou

Ako správne skladovať kúpenú zeleninu? Niektorá patrí do chladničky, iná nie.

23.02.2021 11:00
zelenina, dóza, skladovanie potravín Foto:
Medzi druhy, ktoré sa neodporúča dávať do chladničky, patria paradajky, baklažány a paprika.
debata

Medzi druhy, ktoré sa neodporúča dávať do chladničky, patria paradajky, baklažány a paprika. Strácajú v nej chuť aj látky, ktoré ich robia hodnotnými. Naopak, cukinu a šalátové uhorky do chladničky možno dať, vydržia tam dlhšie ako pri izbovej teplote. Len v nej nesmie byť príliš zima, veľmi nízka teplota im nesvedčí, ideálna je okolo 7 stupňov. Ani v chladničke by sme ich nemali skladovať dlho, lebo strácajú chuť.

Zázračný ocot

Umývanie riadu asi nepatrí medzi najobľúbenejšie činnosti ľudstva, preto sú asi také obľúbené umývačky riadu. Aj keď – napríklad také sklenené poháre vyzerajú krajšie, ak ich umyjete v rukách, ako v umývačke. Ak umývate aj ostatný riad ručne, tak účinok aj toho najlacnejšieho umývacieho prostriedku zvýši obyčajný ocot. Rozpúšťa totiž tuky, takže riady sa umývajú ľahšie a ešte sa aj pekne lesknú. Stačí ho dať do vody pred pridaním prostriedku na umývanie. Ocot pomáha aj pri odstraňovaní vápenitých usadenín.

Vylepšite guláš

Na guláš má u nás vari každá rodina a majster kuchyne vlastný recept, ale ak ho nemáte, prípadne chcete ten „svoj“ inovovať, ponúkame jeden tip. Chuťovo guláš napríklad osvieži, ak doň hojne pridáte zmes nasekaného cesnaku, rasce a citrónovej kôry. Samozrejme, chemicky neošetrenej.

Ako roztopiť med

Ak vám med po čase stuhol a chcete ho mať znova v tekutej forme, môžete ho zohriať, ale veľmi opatrne. Pri teplotách nad 40 stupňov totiž stráca hodnotné látky, ktoré sú v ňom obsiahnuté. Tie samozrejme stráca, aj keď sa používa pri varení a pečení, ale aromatické látky v ňom zostávajú zachované.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #med #chladnička #umývanie #guláš #skladovanie zeleniny

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...