Koreniny a bylinky, ktoré eliminujú zápal v tele

Zápal v tele je nepriateľom v každom ohľade. Či je bolestivý a očividný, alebo skrytý a dlhodobý. Ak chcete eliminovať jeho negatívne dôsledky, prípadne ho z tela vyhnať úplne, jedným zo spôsobov môže byť použitie správnych byliniek a korenín.

18.02.2021 15:00
koreniny, dochucovadlo Foto:
Bežná súčasť nášho jedálneho lístka a málokto vie o jeho skvelých účinkoch.
debata

Kardamón

Zriedka používané, ale veľmi chutné a zdravé korenie. Používa sa do rôznych jedál, ale napríklad aj do čaju a na dochutenie kávy. Ukázalo sa, že okrem pošteklenia chuťových pohárikov vie eliminovať zápalové markery ako sú CRP, IL-6, TNF-a a MDA. Navyše kardamón je silný antioxidant. Je dobré ho mať doma a používať napríklad aj v rámci prípravy indických jedál a nápojov.

Čierne korenie

Bežná súčasť nášho jedálneho lístka a málokto vie o jeho skvelých účinkoch. Už v minulosti používali ľudia čierne korenie na zmiernenie tráviacich problémov a dokonca alergie. Zaujímavé je, že korenie pomáha redukovať zápaly kĺbov a taktiež znižuje zápalové markery. Štúdie na ľuďoch v súvislosti s jeho pozitívnymi účinkami na zdravie stále prebiehajú, ale o malú štipku čierneho korenia viac vášmu zdraviu určite neublíži.

Rozmarín

Lahodná a voňavá bylinka, ktorá má domov v Stredomorí, ale dopestovať sa dá v črepníku aj u nás v interiéri. Určite sa to oplatí. Ukazuje sa, že rozmarín dokáže účinne tlmiť zápalové procesy v organizme a to hlavne vďaka polyfenolom, rovnako kyseline rozmarínovej a kyseline karnozovej. Rozmarín dokonca znižuje aj bolesť, ktorú zápal spôsobuje. Pritom dodáva výbornú chuť hlavne mäsovým pokrmom.

Škorica

Ľudia si škoricu vážia pre zdravotný prínos už tisíce rokov. Analýza 12 štúdií so stovkami účastníkov potvrdila, že 1 500 – 4 000 miligramov škorice denne počas mesiaca významne znížilo zápalové markery CRP a MDA. Škorica tiež zvýšila hladinu antioxidantov v tele. Ale pozor. Škoricu je potrebné dávkovať skutočne ako liek. Vyššia konzumácia môže viesť k problémom s pečeňou. Preto nech stále ostane len korením, ktoré dodá chuť a antioxidanty. V malom nám neškodí, ale pomáha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #zdravá strava #zápal #bylinky #koreniny

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...

+ Pravidelný pohyb je kľúčom k dobrému zdraviu a šťastiu.
Nečakaný príjem prinesie úľavu vašim financiám....