Lievance majú vlastný deň aj slávne preteky: S čokoládou ich miluje asi každý!

U nás sa v týchto dňoch v mnohých domácnostiach už chystá kysnuté cesto na šišky či fánky. To, čo znamená a prináša na stôl fašiangová tradícia na Slovensku, sa však za hranicami zase často nesie v znamení lievancov!

16.02.2021 15:06
debata
Lievance s čokoládovu či nutelou vychádzajú v... Foto: SHUTTERSTOCK, Alexander Prokopenko
Lievance s čokoládovu či nutelou vychádzajú v prieskumoch ako vôbec najpopulárnejšie. Lievance s čokoládovu či nutelou vychádzajú v prieskumoch ako vôbec najpopulárnejšie.

Áno, predstavte si, táto sladká pochúťka, taká populárna v raňajkovom menu v mnohých západoeurópskych krajinách, má aj svoj vlastný deň. Tento rok sa oslavuje 16. februára, keďže ide o dátum každoročne sa meniaci. Takzvaný Pancake Day, ktorým každoročne žije najmä Veľká Británia, sa totiž oslavuje vždy presne 47 dní pred Veľkonočnou nedeľou. Vo Francúzsku má tento sviatok označenie Mardi Gras, alebo tiež Tučný utorok.

V súvislosti s Dňom lievancov sa konajú každoročne aj preteky v mnohých mestách a mestečkách po celej Veľkej Británii. Tento rok ich, bohužiaľ, zastaví pandémia koronavírusu. Mnohí Briti však dúfajú, že sa ku nim budú môcť už čoskoro vrátiť.

Lievance s arašidovým maslom sú hotová pochúťka. Foto: SHUTTERSTOCK, Vorontsova Anastasiia
peanut-butter-shutterstock-credits-Vorontsova Anastasiia Lievance s arašidovým maslom sú hotová pochúťka.

Podľa legendy idea prvých pretekov vznikla v šesťtisícovom mestečku Olney v Buckinghamshire v roku 1445. Hovorí sa, že jedna z jeho obyvateliek robila lievance, keď začula zvoniť zvonček na spoveď. So zásterou a panvicou utekala rýchlo do kostola, aby spoveď nezmeškala – a tým začala tradícia. „Pancake Race“ v Olney je dnes jedným z najslávnejších na svete. Všetci účastníci sa musia prezliecť za ženu v domácnosti so zásterou.

Ani slovenským domácnostiam lievance nie sú celkom cudzie. Väčšina domácich gazdiniek však pozná dobre napríklad „dolky“, ktoré sa zvyknú pripravovať aj s droždím. Pri lievancoch, kde základ tvorí maslo, mlieko a múka, často s pridaním vajíčka a prášku do pečiva, je však postup a aj príprava jednoduchšia. A výsledok rovnako chutný.

zväčšiť Záber z výročného behu Pancake race v mestečku... Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Záber z výročného behu Pancake race v mestečku Olney, Buckinghamshire vo februári 2020. Záber z výročného behu Pancake race v mestečku Olney, Buckinghamshire vo februári 2020.

Pri príležitosti Pancake Day sa pred pár dňami uskutočnil online prieskum medzi zákazníkmi online cukrárne Jack & Beyond, ktorá zisťovala, aké polevy zbožňujú jej zákazníci najviac pri konzumácii lievancov.

S jasným prehľadom vyhral čokoládovo-nutelový toping, ktorý zvolilo až 91 percent opýtaných. Možností na výber bolo viac a tak tesne za sladkou pochúťkou s čokoládou sa ocitli lievance so zmrzlinou, zvyčajne servírované v reštaurácii (88 %). Nasledoval javorový sirup, ktorého popularita pochádza z Kanady a za ním sa ocitlo arašidové maslo, respektíve toping s chuťou arašidového masla. Prvú päťku potom uzavrel banánovo-čokoládová obloha na lievancoch.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oslava #história #chuť #sladké #lievance #toping

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...