Okrem toho ešte aj pekne vyzerá. Ide vlastne o cesto z hladkej múky, masla, trochy cukru a soli, z ktorého sa urobí drobenka a pomaly sa doň pridáva voda, až vznikne tuhé a vláčne cesto. To sa dá do „oddýchnuť“ do chladničky, vyvaľká a preloží do formy tak, aby okraje trochu presahovali. Na cesto sa nakladie ovocie, okraje zahnú dovnútra, potrú vajíčkom – a stačí 45 minút v stredne vyhriatej rúre (180 stupňov) a galetka je hotová. Ak chcete ešte väčšiu rozmanitosť a máte menšie formičky, môžete naplniť cestom tie a naplniť viacerými druhmi ovocia, každú iným.
Čo je dobré vedieť o chladení
Chladnička je jedna z vecí, bez ktorej v našich končinách nedokážeme existovať. Správne uskladňovanie v nej, to je také, ktoré zabráni plytvaniu potravín, má svoje zákonitosti. Napríklad to, čo treba najrýchlejšie zjesť, resp. čo je v chladničke už dlhšie, by malo byť vpredu, najčerstvejšie potraviny by sme mali ukladať dozadu. Na to, aby chladnička plnila dobre svoju funkciu, by nemala byť úplne plná, maximálne do troch štvrtín. Optimálna teplota v nej sú 4 stupne, v horných poličkách je teplejšie ako v spodných.
Zima našich predkov
Ak by sme sa chceli stravovať podľa tradícií našich predkov, tak by sme sa mali v zime živiť najmä zemiakmi, kyslou kapustou a jedlami z obilnín ako sú krúpy, pohánka, špalda atď., a múčnymi jedlami. Na obohatenie to, čo sme si zavarili a zakonzervovali v lete. K fašiangom, ktoré začali po Troch kráľoch, patrili aj vyprážané múčne jedlá – šišky, fánky, božie milosti… Ale zima nebola len o bezmäsitom jedle – bola aj obdobím zabíjačiek a teda jaterníc, oškvarkov, tlačeniek, ovaru. Keďže mrazničky neexistovali, súčasťou menu boli dovtedy, kým sa neporozdávali a nezjedli.
Pre výraznejšiu chuť zeleniny
Ak chcete, aby mala zeleninová polievka výraznejšiu chuť, tak ešte predtým, ako vložíte do hrnca zeleninu, opražte v ňom na troche bravčovej masti nadrobno nakrájanú cibuľu. Tá chuť zeleniny zvýrazní. A ak chcete polievku zahustiť, jemnejšiu chuť dosiahnete, ak ju namiesto múkou zahustíte zemiakovým škrobom.