Tipy, triky a nápady: Fenikel do šalátov

Hľuzy feniklu sa už dosť často objavujú v oddeleniach ovocia a zeleniny, ale na čo sú vhodné?

02.02.2021 11:00
Fenikel Foto:
Nastrúhaný fenikel možno pridať aj do zemiakového šalátu, bude osviežujúci aj bohatší na vitamíny.
debata (1)

Napríklad na prípravu šalátov. Stačí ich očistiť, umyť, nahrubo nastrúhať a ochutiť. Nastrúhaný fenikel možno pridať aj do zemiakového šalátu, bude osviežujúci aj bohatší na vitamíny. Tiež možno nastrúhaný fenikel zmiešať s majonézou a dochutiť najemno nakrájanou feniklovou vňaťou.

Aby sa zemiaky vydarili

Naozaj chrumkavé zemiaky sa podaria vtedy, keď surové nakrájate na úplne tenké plátky a dáte pražiť do rozhorúčenej bravčovej masti. Varené totiž naberajú tuk a nikdy chrumkavú konzistenciu nedosiahnu. Ak ich chcete zjemniť a dodať im príjemnú maslovú arómu, na ešte horúcich nechajte roztopiť vločky masla. Dobrým nápadom je aj skombinovať zemiaky s najemno nakrájanými plátkami mrkvy. Dobre to chutí, pekne vyzerá a aj výživová hodnota tejto zmesi je vyššia ako len samotných zemiakov.

Tipy k vyprážaniu

Vyprážanie nie je práve najzdravší spôsob prípravy jedál, ale ak chceme občas zhrešiť, aby sa vyprážané veci podarili, treba dodržiavať pár zásad. Prvá je: nikdy nešetriť olejom, resp. tukom. Surovina, ktorú vyprážame, by mala v ňom plávať. Dostatok oleja plní okrem toho, že sa surovina vypráža rovnomerne, ešte jednu funkciu – pri väčšom množstve je menšie nebezpečenstvo jeho prepaľovania. Optimálna teplota na vyprážanie je 180 stupňov. Či ju olej už má, sa skúša už desaťročia rovnako – vhodí sa doň malá kocka bieleho pečiva. Ak začne hneď hnednúť a tvoria sa okolo nej bublinky, je olej dosť horúci. Častá otázka, ktorú si gazdinky kladú, je, či možno olej ešte raz použiť. Ak to jeho farba dovoľuje, teda nie je hnedý, tak jedenkrát ešte áno. Základom však je ho po použití prefiltrovať cez jemné sitko, aby v ňom nezostali odrobinky a zvyšky jedla, ktoré by sa pri ďalšom použití pripaľovali.

Suché kvasnice. Čo s nimi?

Zabudli ste v chladničke kvasnice, vyschli a neviete, či ešte spĺňajú svoju funkciu? Či sú ešte použiteľné, zistíte tak, že malý kúsok vložíte do pohára s horúcou vodou. Ak zostanú plávať, možno ich použiť. Vyschnuté kvasnice zase zmäknú, ak ich rozmiešate s trochou práškového cukru. Kvasnice sa však dajú aj zmraziť a nič nestratia zo svojej účinnosti. Najlepšie je pokrájať ich na malé kúsky, napr. 42-gramovú kocku na štyri časti. Potom ich priamo pred použitím vybrať z mrazničky a dať do teplého mlieka alebo vody.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zemiaky #triky do kuchyne #tipy #fenikel #kvasnice #vyprážanie

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...