Pozor! Toto obľúbené ovocie by sme nemali jesť ráno na prázdny žalúdok

Kto má ráno naponáhlo, občas siahne na raňajky po tom, čo je práve po ruke.

27.01.2021 06:00
banán, žena, banány Foto:
Banány áno, ale nie ráno na prázdny žalúdok.
debata

Namiesto plnohodnotných raňajok si tak uchmatne čosi, čo netreba špeciálne pripravovať a čo sa dá zjesť aj cestou na električku či na parkovisko. Reč je o banáne.

Iste, banány sú v tomto smere mimoriadne praktickým ovocím – dajú sa ošúpať za chôdze, sú sladké, ľahko sa konzumujú a telu prinášajú dostatok vitamínov a energie. O pozitívnom vplyve banánov na naše zdravie nikto nepochybuje.

Ak si však myslíte, že banány sú ideálnymi rýchlymi raňajkami pre tých, ktorí majú naponáhlo, ste na omyle. Tu sú dôvody, prečo by sme banány nemali jesť ráno nalačno ako jediné raňajkové jedlo.

  • Ak zjete banán na prázdny žalúdok, hladina cukru v krvi okamžite stúpa. Banán dodáva telu energiu rýchlo, aj preto je dobrým jedlom pred tréningom, ale táto energia nemá dlhé trvanie a následne sa dostaví opačný efekt, o slovo sa prihlási únava.
  • Banán obsahuje veľa cukru, aj preto krátko po jeho skonzumovaní pocítime príval rýchlej energie. Ak sa banán skonzumuje na prázdny žalúdok, nastane rýchle zvýšenie hladiny inzulínu v krvi, tá však veľmi rýchlo rapídne poklesne. Telo tak ovládne pocit hladu, až vlčieho, určite nie nasýtenia.
  • V banánoch je veľa vitamínov aj minerálov, okrem iných vitamín B6 či draslík. Telo ich však dokáže dobre absorbovať v kombinácii s inými látkami vyskytujúcimi sa v potravinách. Ak teda túžite na raňajky po banáne, doprajte si ho s nesladenými müsli alebo ovsenými vločkami, orechmi a medom. Práve táto kombinácia je výborným začiatkom dňa, ktorý vás nabije dlhodobou energiou aj pocitom sýtosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #ovocie #banán

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...