Sú pistácie pre vás vhodné? Spoznajte ich účinky na zdravie

Pistácie patria k cenovo drahším, ale veľmi obľúbeným a chutným orieškom. Pre mnohých predstavujú dokonca zdravšiu alternatívu k vyjedaniu čipsov. Sú však pistácie skutočne oriešok plný zdravia? Rozhodné áno, avšak záleží aj na tom, ako ich konzumujete.

15.01.2021 15:00
orechy, mandle, pistácie Foto:
Pistácie si pochvaľujú aj ľudia, ktorým záleží na ich postave.
debata

Dobré na srdce

Tak ako všetky orechy, aj pistácie sú doslova nabité zdravými tukmi, ktorých konzumácia poteší vaše srdce. Pistácie obsahujú pomery tukov ako nájdete v olivovom oleji a avokáde. Pomáhajú znižovať cholesterol.

Vitamín B6 a stopové prvky

Pistácie patria k najbohatším prírodným zdrojom vitamínu B6, ktorý pomáha nielen psychickej kondícii, ale podporuje aj zdravý vývoj mozgu. Pistácie podporia pohodu aj zdravé myslenie a celkovú dobrú energiu v organizme. Okrem toho každý oriešok obsahuje aj draslík, fosfor a meď.

Čo sa skrýva v pistáciách

Pistácie predstavujú chutný zdroj mnohých výživných látok vrátane bielkovín, vlákniny a zdravých tukov. V približne 50 orieškoch, čo sú dve hrste, nájdete:

  • Sacharidy: 8 g
  • Vláknina: 3 g
  • Bielkoviny: 6 g
  • Tuk: 13 g
  • Cukor: 2 g
  • Draslík: 291 mg

Veľkou výhodou pistácií je ich nízka kalorická hodnota v porovnaní s ostatnými druhmi orechov. Napríklad 50 pistácií má len 159 kalórií, zatiaľ, čo rovnaká hmotnosť makadamových orechov by presiahla 200 kalórií. Preto sú pistácie nielen priateľom zdravia, ale aj zdravej línie.

Podporia vaše oči

Pistácie majú v porovnaní s inými orechmi aj luteín a zeaxantín. Teda látky, ktoré podporujú dobrú kondíciu očí a dobrý zrak. Pravidelná dávka pistácií vás môže ochrániť od degeneratívnych zmien oka, ktoré prichádzajú vekom.

Skvelý zdroj proteínu

Pistácie si pochvaľujú aj ľudia, ktorým záleží na ich postave. Proteín v pistáciových orechoch je klasifikovaný ako kompletný proteín, čo znamená, že obsahuje esenciálne aminokyseliny. To je dobrá správa pre ľudí, ktorí sa stravujú na rastlinnej strave, pretože väčšina rastlinných potravín obsahuje iba neúplné bielkoviny. Pistácie sú teda bielkovinovým favoritom.

Zásadne nesolené

Pistácie sú síce synonymom slanej párty pochúťky, ale priaznivý efekt na zdravie majú práve v prípade, že siahnete po nesolenej verzii. Pretože vysoký prísun soli je pre telo a srdcovocievny systém značne škodlivý. Výnimku môžete spraviť napríklad v prípade, ak ste zabehli aspoň desať kilometrov. V takom prípade vám doplnenie soli prostredníctvom slaných orieškov neublíži, naopak výrazne pomôže. Bez dlhého behu sa však solenej variante určite vyhnite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #orechy #pistácie #proteíny #výživové hodnoty

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...