Skúste zdravšie raňajky. Spoznajte druhy vločiek a ich výhody

Pri slove vločky si väčšina ľudí predstaví tie klasické ovsené. Určite na raňajky zdravšie ako chlieb so salámou, ale nie sú jedinou možnosťou, ako si zlepšiť zdravie aj chuť raňajok. Kombinovať môžete rôznorodé druhy vločiek a dopriať si ich ako výživnú zmes. Vaše telo si bude pochvaľovať.

09.01.2021 07:00
ovsená kaša, kaša, jablko, vločky Foto:
Ovsená kaša s kúskami jablka.
debata

Ovsené vločky

Najrozšírenejší druh vločiek. Známe hlavne vďaka nízkemu obsahu kalórií sa hodia prakticky ako základ každej diétnej stravy. Nie je to však jediná ich výhoda. Veľmi dobre pôsobia pri problémoch s trávením. Občas stačí len bežnú stravu vymeniť za vločky a do pár dní budete mať trávenie ako po kompletnej rekonštrukcii. Posilnia imunitný systém, obsahujú vitamíny A, B1, B2, B6, D aj E, samozrejme aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Hoci sa považujú za zdroj sacharidov, ovsené vločky majú aj vysoký obsah bielkovín.

Ražné vločky

Vyrábajú sa naparovaním a lisovaním raže. Raž samotná je odolná obilnina a vločky z nej preukázateľne podporujú aktivitu imunitného systému a dodávajú organizmu silu aj výživu. Rovnako obsahujú komplex vitamínov B, vitamín E, selén, kyselinu listovú, fosfor, magnézium, zinok aj nenasýtené mastné kyseliny.

Špaldové vločky

Ich základom je špalda, ktorá má síce špecifickú chuť, ale pár vločiek do raňajkovej zmesky dokonale osvieži. Špaldové vločky patria k tým najvýživnejším vločkám spomedzi ostatných. Majú totiž vitamíny B1, B3 a B 17, ktoré nie sú v bežnej strave obvykle. Pochutíte si aj na mangáne, draslíku a fosfore. Ak ste aktívnym človekom a záleží vám na zdraví, špaldové vločky sú niečo, čo do vášho jedálnička určite patrí. Vďaka nim sa budete cítiť lepšie a zdravšie.

Pšenové vločky

Ide o vločky pripravené z lúpaného prosa a patrí k tradičným čínskym potravinám. Výhodou týchto vločiek je hlavne vysoký obsah bielkovín a železa. Patria medzi tie správne obilniny pre bežcov a pre ľudí trpiacich anémiou. Sú ľahko stráviteľné a bezlepkové. Pritom majú vysoký obsah vlákniny, podporujú metabolizmus a obsah kremíka dodáva pevnosť zubom, vlasom a nechtom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #zdravá strava #ovsené vločky #špalda #raž #pšeno #ovsená kaša

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...