Najzdravšie exotické ovocie planéty. Máte ho doma?

Zima je obdobím, kedy nie je jednoduché dostať sa k prírodným vitamínom z lokálnych zdrojov. Našťastie sú tu citrusy, ktoré dokážu suplovať výpadok sezónneho ovocia v našich končinách. Ak siahnete po tých najzdravších a v dostatočnej miere, nemusíte sa obávať, že by ste utrpeli počas zimy nejaké radikálne výpadky v zdravej výžive.

03.01.2021 05:00
citrusy, pomaranče, krájanie pomarančov Foto:
Pomaranč patrí k najobľúbenejším, ale aj najzdravším citrusovým plodom.
debata (4)

Grep

Predstavuje jednotku v našom zozname. Jeho silu dokazuje napríklad aj to, že sa nesmie kombinovať s niektorými liekmi. Je doslova liečivou potravinou, ktorá sa však nemusí znášať so všetkým, preto s grepom opatrne. Ak však nemáte žiadne dlhodobé lieky, dajte si ho pokojne aj každý deň. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, plus pomáha telu s chudnutím. Pozitívne ovplyvňuje hladiny inzulínu v krvi. Zabraňuje vzniku obličkových kameňov a čistí cievy od cholesterolu.

Ananás

Nemal by chýbať na žiadnom vianočnom stole, ale je fajn si ho dávať aj počas bežných dní. Jedna šálka ananásu poskytuje 131% odporúčanej dennej dávky vitamínu C a 76% dávky mangánu. Okrem toho disponuje významnou látkou bromelain, ktorá je známa hlavne protizápalovými vlastnosťami. Ananás pomáha tráviť bielkoviny a štúdie na zvieratách ukazujú že, bromelain má intenzívnu schopnosť chrániť bunky pred poškodením rakovinou.

Mango

Sladké, chutné exotické. Mango obsahuje vysoké hodnoty vitamínu C, ale okrem toho je plné rozpustnej vlákniny. Tá prospieva k správnemu tráveniu a rýchlemu odstráneniu škodlivín z tela. Mango má významné protizápalové vlastnosti a znižuje aj výskyt niektorých druhov rakoviny. Je to zimné ovocie par excellence.

Banány

Považujeme ich za bežnú plodinu, ale v skutočnosti sú podceňované, pretože prinášajú veľké množstvo zdravotných benefitov. Majú vysoký obsah draslíka a ich jedinečnosť je aj v sacharidovom mixe. Zelené, menej zrelé banány, sú bohaté na škroby, ktorý napomáha vyrovnať hladiny cukru v krvi. Tým pádom potláča hlad. Zrelšie banány majú cukru viac, ale ukazujú sa ako veľmi dobrý zdroj paliva pred behom a cvičením. Tým podporíte celkovú výkonnosť a zdravie organizmu.

Pomaranč

Zimu bez pomarančov si vie predstaviť len málo kto. Pomaranč patrí k najobľúbenejším, ale aj najzdravším citrusovým plodom. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a draslíka. Dodá telu aj vitamíny skupiny B, tiamín a kyselinu listovú. Pomaranč má aj silnú antioxidačnú schopnosť vďaka flavonoidom, karotenoidom a kyseline citrónovej.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #strava #ovocie #vitamíny #citrusové ovocie

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...