Tipy, triky a nápady: Cesto na veľa použití

Odpaľované cesto nie je na domáce pečenie až také populárne, mnohí považujú jeho prípravu za príliš zložitú. Je na tom niečo pravdy, je prácnejšia ako pri iných druhoch ciest, zato cesto je oveľa univerzálnejšie.

29.12.2020 09:00
žena, sladkosti, nadváha Foto:
Z jedného cesta viete pripraviť hneď niekoľko druhov koláčov – naslano aj nasladko.
debata

Z jedného cesta viete pripraviť hneď niekoľko druhov koláčov – naslano aj nasladko. Napríklad veterníky, venčeky, profiterolky, slávny francúzsky dezert croquembouche, dá sa aj vyprážať a urobiť z neho španielske churros a tiež je vhodné na slané chuťovky. Stačí ho naplniť slanou plnkou.

Neznáme slová, známy obsah

Niektoré výrazy v receptúrach znejú veľmi exoticky, majú však úplne bežný „obsah“. Kuchári ich používajú preto, lebo v slovenčine neexistuje jednoslovný ekvivalent. Tak si pomáhajú pôvodným, väčšinou francúzskym, pomenovaním. Napríklad dezert, ktorý sa volá eclairs, je vlastne odpaľované cesto, ktoré sa nastrieka na plech do tvaru banánikov či podlhovastých piškót a potom sa naplní a ozdobí. Croquembouche sú zase guľôčky z odpaľovaného cesta (môžu byť plnené), postavené do tvaru pyramídy, ktoré sa jedia tak, že si každý z hostí z pyramídy odoberie vidličkou tú svoju. V receptoch sa často vyskytuje aj slovo coulis – je to hustá omáčka, ktorá sa pripravuje varením ovocia alebo zeleniny s prísadami a prepasírovaním. Používa sa na doplnenie alebo dozdobenie dezertov, ale napríklad aj steakov.

Créme fraiche po domácky

V receptoch sa niekedy stretneme s créme fraiche, čo je vlastne vysokopercentná kyslá smotana. Občas ju dostať aj v obchodoch, ale dá sa pripraviť aj doma. Stačí zmiešať 33-percentnú sladkú smotanu s dvoma lyžicami kyslej alebo cmaru, či acidofilného mlieka a nechať stáť v uzavretom pohári 10–24 hodín, kým nezhustne.

Aj maslo môže byť fermentované

O pozitívnych vlastnostiach fermetovaných potravín vie každý. Viete ale, že doma si môžete pripraviť aj fermentované maslo? Stačí zmiešať dve sladké smotany s dvoma-troma lyžicami jogurtu a nechať stáť v uzavretej nádobe pri izbovej teplote 48 hodín. Potom šľahať dovtedy, kým sa neoddelí tuk od vody. Maslo má príjemnú mierne kyslastú chuť a využiť možno aj tekutinu, ktorá nám zostala. Buď jednoducho vypiť, alebo použiť do pečenia namiesto vody či mlieka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky #tipy #maslo #francúzska kuchyňa #nápady #odpaľované cesto

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....