Tipy, triky a nápady: Čo je to concassèes?

Ak sa niekde stretnete s týmto záhadne znejúcim slovíčkom, vedzte že nejde o nič komplikované ani tajuplné. Stručne - ide o blanšírované a nakrájané paradajky.

27.12.2020 11:00
histamín, paradajky, rajčiny Foto:
Concassèes sú blanšírované a nakrájané paradajky.
debata

Paradajky narežeme do kríža a ponoríme na 15 minút do vriacej vody. Hneď ako sa začne šupka oddeľovať od dužiny, ich vyberieme a dáme ochladiť do ľadovej vody. Rozštvrtíme, vyberieme zrniečka a potom nakrájame na malé kocky, ktoré môžeme ďalej používať. A concassèes je hotové.

Cordon bleu inak

Cordon bleu, obľúbený recept niektorých reštaurácií aj terč posmeškov, keďže nie všade tento názov píšu dobre, je mäso plnené šunkou a syrom, obalené v trojobale a vypražené. Klasicky sa na plnenie používa plátok tvrdého syra. Keby ste však nemali chuť na klasiku, skúste tvrdý syr vymeniť za ochutený korenistý cottage syr alebo jemu podobný syr.

Chutné obohatenie polievok

Ak nemáte rezance alebo mrveničku do polievky, ale máte poruke pečivo či chlieb, môžu byť aj staršie, dobrú službu urobia aj krutóny. Pečivo nakrájame na malé kocky a na panvicu dáme dostatok tuku, krutóny by v ňom mali plávať. Či je tuk už dobre rozhorúčený, zistíme, ak vložíme do tuku jeden krutón. Ak sa okolo neho robia bublinky, môžeme vyprážať. Aj nie je tuk dostatočne rozohriaty, pečivo zbytočne nasiakne tukom. Pri pražení dávame pozor, aby krutóny príliš nezhnedli, pretože podobne ako napríklad cibuľa ešte po vybratí z tuku na servítku stmavnú.

Zafarbené vajíčka

Ak vás na raňajky už omrzeli vajíčka s bielou škrupinou, pridajte do vody vrecúško čaju alebo sypaný čaj. Čierny čaj zafarbí škrupiny na hnedo, pepermintový do zelenkava a šípkový do oranžova. Takže vajíčko môžete farebne prispôsobiť ostatnému jedlu. Ideálna teplota vajec na varenie je izbová. Ak ich vyberiete rovno z chladničky, tak k odporúčaným minútam treba pridať približne pol minúty. Odporúčaný čas varenia sa ráta odvtedy, ako ste vložili vajce do vriacej vody. Čas varenia závisí, samozrejme, aj od veľkosti vajíčok. Pri veľkosti M je to od 3,5 minúty, ak chceme tekutý bielok aj žĺtok, 6,5 až 7 minút trvá priemerne varenie na hniličku a keď chceme pevný bielok aj žĺtok, tak je to asi 11 minút. Pri veľkosti L treba pridať ku každému času pol minúty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky #polievky #tipy #vajíčka #paradajky #farbenie #nápady

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...