Zubáč v červenom víne so zelerovým pyré
Na 4 porcie potrebujeme:
750 g filety zo zubáča, 10 g soli, 100 g masla, 500 g petržlenu, 100 g petržlenovej vňate, 50 ml limetkovej šťavy, 15 g mikrobyliniek, 100 g šalotky, 150 ml červeného vína, 200 ml vývaru
Postup:
1. Filetu zo zubáča ochutíme soľou, ak chceme rybu pripraviť vákuovo, vložíme ju do vrecka, pridáme časť masla a víno, zavákuujeme a varíme 13 min pri 47 stupňoch. Druhá možnosť je rybu krátko podusiť na masle a víne. Potom prudko opečieme z oboch strán do zlata.
2. Koreň petržlenu očistíme, nakrájame na stredné kúsky spolu s kostrnkami vňate orestujeme na masle. Pridáme šalotku, spolu restujeme, potom zalejeme vývarom, len toľko, aby bol petržlen zakrytý, a dusíme do mäkka.
3. Keď je petržlen mäkký, pridáme ostatnú vňať, krátko spolu podusíme a ochutíme limetkovou šťavou. Rozmixujeme do hladka, dáme na tanier a na penu uložíme zubáča. Ozdobíme bylinkami.
Cviklové halušky s bylinkovým tvarohom
Na 4 porcie potrebujeme:
450 g zemiakov, 250 g polohrubej múky, 350 g červenej repy, 125 g tvarohu, 65 g masla, 17 g byliniek, 100 ml šťavy z červenej repy, 2 vajcia, 25 g hríbov, trochu múky na špongiu
Postup:
1. Z nastrúhaných zemiakov, červenej repy, múky a vajec vymiešame cesto a uvaríme halušky, ktoré po uvarení zmiešame s maslom a cviklovou šťavou.
2. Z tvarohu a byliniek urobíme zmes, ktorú použijeme na posypanie halušiek.
3. Ak chceme experimentovať, ako ozdobu použijeme hubovú špongiu. Tú urobíme tak, že rozmixujeme vajcia, huby a múku a zmes naplníme do fľaše na robenie šľahačky a odtiaľ striekame.
Recepty pripravil Štefan Girga, šéfkuchár hotela Lesná v Starej Lesnej.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zubáč na masle s batatovým pyré na Varecha.sk