Ľahké zimné chute: Snaha odčiniť stravovacie hriechy zo sviatkov

Zima je obdobím, keď uprednostňujeme skôr výdatnejšie jedlá. Možno s výnimkou obdobia po prelome rokov, keď sa mnohí snažia odčiniť stravovacie hriechy zo sviatkov. Ale čo tak tento rok otočiť a prejsť na ľahšiu kuchyňu nie až po Vianociach a Novom roku, ale už pred nimi a potom sa k nej vrátiť? Zdravšie jedlá však rozhodne neznamenajú menej chutné, aspoň v prípade týchto receptov určite nie.

27.12.2020 07:00
varecha, magazín varecha, zubáč, zima, Foto:
Zubáč v červenom víne so zelerovým pyré.
debata (1)

Zubáč v červenom víne so zelerovým pyré

Na 4 porcie potrebujeme:

750 g filety zo zubáča, 10 g soli, 100 g masla, 500 g petržlenu, 100 g petržlenovej vňate, 50 ml limetkovej šťavy, 15 g mikrobyliniek, 100 g šalotky, 150 ml červeného vína, 200 ml vývaru

Postup:

1. Filetu zo zubáča ochutíme soľou, ak chceme rybu pripraviť vákuovo, vložíme ju do vrecka, pridáme časť masla a víno, zavákuujeme a varíme 13 min pri 47 stupňoch. Druhá možnosť je rybu krátko podusiť na masle a víne. Potom prudko opečieme z oboch strán do zlata.

2. Koreň petržlenu očistíme, nakrájame na stredné kúsky spolu s kostrnkami vňate orestujeme na masle. Pridáme šalotku, spolu restujeme, potom zalejeme vývarom, len toľko, aby bol petržlen zakrytý, a dusíme do mäkka.

3. Keď je petržlen mäkký, pridáme ostatnú vňať, krátko spolu podusíme a ochutíme limetkovou šťavou. Rozmixujeme do hladka, dáme na tanier a na penu uložíme zubáča. Ozdobíme bylinkami.

Cviklové halušky s bylinkovým tvarohom

Na 4 porcie potrebujeme:

450 g zemiakov, 250 g polohrubej múky, 350 g červenej repy, 125 g tvarohu, 65 g masla, 17 g byliniek, 100 ml šťavy z červenej repy, 2 vajcia, 25 g hríbov, trochu múky na špongiu

Postup:

1. Z nastrúhaných zemiakov, červenej repy, múky a vajec vymiešame cesto a uvaríme halušky, ktoré po uvarení zmiešame s maslom a cviklovou šťavou.

2. Z tvarohu a byliniek urobíme zmes, ktorú použijeme na posypanie halušiek.

3. Ak chceme experimentovať, ako ozdobu použijeme hubovú špongiu. Tú urobíme tak, že rozmixujeme vajcia, huby a múku a zmes naplníme do fľaše na robenie šľahačky a odtiaľ striekame.

Recepty pripravil Štefan Girga, šéfkuchár hotela Lesná v Starej Lesnej.

Video
Ryba + špenát + bataty = dobre si pochutnáte!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #zubáč #hlavné jedlo #vianočné jedlá #zimné chute

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...