Tipy, triky a nápady: Čo s bielkami z vaječného likéru

Vianoce sú obdobím, keď sa v mnohých domácnostiach robí vaječný likér, ale čo s vaječnými bielkami?

22.12.2020 12:00
vajcia, vajíčka, žĺtok, škrupina Foto:
Zo žĺtkov možno urobiť praženicu či omeletu.
debata

Možno z nich urobiť praženicu či omeletu – alebo z nich urobiť jeden z druhov vianočného pečiva, bielkové orechové sucháre. Základný recept sú 4 bielky, 4 lyžice múky, 4 lyžice cukru, pol prášku do pečiva. Múku možno použiť klasickú bielu hladkú, ale ako alternatívu aj mandľovú, špaldovú či celozrnnú a namiesto klasického cukru trstinový. Chlebík bude vtedy tmavší. Okrem toho nasekané mandle, oriešky, orechy podľa toho, koľko ich chceme mať v suchároch. Tak 150–200 gramov. Môžeme pridať aj nasekanú čokoládu. Kandizované ovocie radšej nie, pri sušení chlebíka stvrdne. Stačí vyšľahať sneh s cukrom, pridať ostatné prísady, upiecť a vychladnuté nakrájať na plátky. Potom už len usušiť v rúre dochrumkava.

Vareškov tip

Vaječný likér si možno urobiť ľahko aj doma. Stačí 1 sladené a 1 nesladené kondenzované mlieko, 4 žĺtky a pridať rum podľa chuti a vymiešať mixérom. Alkohol likér zakonzervuje, ale aj tak ho uchovávame v chladničke.

Ryža trochu inak

Ryžu v našich končinách robíme buď bez prísad, maximálne na opraženej cibuľke. Niekedy ale môžete vyskúšať malú obmenu – najmä ak máte radi orientálne chute alebo skúšate radi niečo netradičné. Stačí ryžu udusiť so soľou a s rímskou rascou. Toto korenie jej dodá úplne iný šmrnc, výborná je takto aj samotná, nielen ako príloha.

Namiesto stužovača šľahačky

Potrebujete napríklad do dezertu naozaj tuhú šľahačku a nechcete použiť stužovač? Vhodnou alternatívou je použiť namiesto neho mascarpone. Je tučnejšie a tuhšie ako šľahačka, a tak jej dodá konzistenciu, ktorú by ste inak dosiahli len stužovačom.

Ryby nevoňajú každému

Hoci spotreba rýb aj u nás pomaly rastie, najviac sa predsa len jedia na Vianoce. Tu sú tri tipy, ako s nimi lepšie manipulovať. Ak potrebujete rybu zbaviť šupín, je dobré ju predtým natrieť octom, vtedy to ide rýchlejšie. Ocot pomôže aj odstrániť rybací zápach z rúk. Príbory, ktorými ste ryby jedli, sa odporúča najprv umyť studenou a až potom teplou vodou. Studená totiž lepšie odstráni živočíšne bielkoviny a aj zápach.

Olej po vyprážaní nevylievajte, ale odložte

Aj vy už teraz premýšľate nad tým, ako ekologicky zlikvidujete decilitre oleja po vianočnom kaprovi alebo silvestrovských rezňoch? Riešenie je jednoduché. Z vychladnutého oleja vyberte veľké zvyšky jedál, vlejte ho do menšej plastovej fľašky a keď je skoro plná, vhoďte ju do špeciálneho zberného kontajnera. Malé nečistoty ako strúhanka nie sú prekážkou. Z vyseparovaného oleja môže vzniknúť bionafta a z odfiltrovaných nečistôt zase bioplyn. Zberné nádoby na použitý kuchynský olej nájdete od konca novembra pri všetkých 70 predajniach Kauflandu, takže olej môžete zlikvidovať ekologicky, nech už sa nachádzate kdekoľvek na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #olej #ryba #ryža #vaječný bielok #mascarpone #šľahačka #vaječný likér #olej na vyprážanie

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...